naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Turska u Pragu o svojim odnosima i turskim pregovorima

Europska unija će u utorak 21. travnja u Pragu ugostiti turske čelnike te s njima razmotriti odnose, dva tjedna pošto je američki predsjednik Barack Obama pozvao Uniju da primi Tursku, što je izazvalo reakcije koje su jasno pokazale kolika je razlika u stajalištima među zemljama članicama o turskom pitanju.  

Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, čija zemlja predsjeda EU-om, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja nasljeđuje Češku na čelu EU-a, i povjerenik za proširenje Olli Rehn sastat će se s turskim ministrom vanjskih poslova Alijem Babacanom i glavnim turskim pregovaračem Egemanom Bagisom. 

'Raspravljat će se o odnosima EU-a i Turske, napretku Turske u pristupnim pregovorima s Unijom, energetskoj sigurnosti te drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima', objašnjava češko predsjedništvo u priopćenju. 

'Još ćemo jednom predstaviti našu politiku, a to je da nastavimo pregovore istom odlučnošću', rekao je u nedjelju Bagis na turskoj televiziji. 

'Turska je provela važne demokratske reforme, nastavit će provedbu ostalih i nećemo se zaustaviti', dodao je glavni pregovarač koji bi trebao otputovati iz Praga u Francusku, zemlju koja se najviše protivi turskom članstvu, te u Švedsku koja se ne protivi članstvu Turske u Uniji. 

Na sastanku u utorak predsjedništvo EU-a trebalo bi potvrditi svoju volju da se u lipnju otvore dva poglavlja turskih pristupnih pregovora, ali ako Turska ispuni neke uvjete, prije svega prihvati novi zakon o pravima sindikata, rekao je jedan europski izvor. 

Dosad je Turska otvorila deset poglavlja, osam je zaleđeno od 2006. zbog ciparskog pitanja, a još pet je izravno blokira Francuska. 

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odlučno se protivi ulasku Turske u EU. 'Uvijek sam bio i bit ću protiv toga. Mogu reći da je stajalište velike većine zemalja članica EU-a isto kao i francusko', rekao je u početku travnja. 'Budući da je riječ o Europskoj uniji, neka odluče zemlje članice', dodao je u odgovoru na Obamin poziv da se Turska uključi u EU.(Hina) 

 

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo: TODAY: EU - Turkey meeting at ministerial level