naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island: premijerka za ulazak u EU, predviđa usvajanje eura za četiri godine

Islandska premijerka kazala je da će članstvo u EU biti vladin prvi prioritet ako pobijedi na općim izborima u subotu, te je predvidjela da će zemlja usvojiti euro unutar četiri godine.  

'Važno je odmah dati zahtjev za članstvo u EU tako da ljudi vide što možemo dobiti', rekla je u ponedjeljak 20. travnja premijerka Johanna Sigurdardottir. 'Predviđam da ćemo tijekom četiri godine usvojiti euro', dodala je. 

'Branit ćemo naše resurse, naše ribarstvo i poljoprivrednu politiku', rekla je premijerka, samo nekoliko dana prije izbora. 

Članstvo Islanda u Europskoj uniji jedno je od glavnih pitanja predizborne kampanje. 

Sigurdardottir vodi prijelaznu vladu od veljače, nakon što je bivša vlada na čelu sa šefom konzervativne Stranke neovisnosti Geirom Haardeom podnijela ostavku.  

Islandski su birači vrlo podijeljeni oko članstva u EU jer se mnogi brinu zbog prenošenja suvereniteta na Bruxelles te se boje da se neće zaštititi ribarska industrija. 

Ribarstvo je trenutno temelj islandske ekonomije nakon kolapsa financijskog sektora prošle jeseni. 

Najnovije istraživanje javnog mišljenja objavljeno u ožujku pokazalo je da je velika većina Islanđana za početak pregovora s EU - njih 64,2 posto, ali zapravo ih se samo 39,7 posto želi i zaista priključiti EU. 

Od stranaka koje idu na izbore, jedino se socijaldemokrati premijerke Sigurdardottir, koja smatra da je 'EU budućnosti za islandski narod', jasno očituju za članstvo u EU. 

Pokret zelene ljevice, stranka koalicijske vlade, te Stranka neovisnosti, protive se, a ova zadnja pozvala je na referendum o pokretanju pregovora o članstvu kako bi se ta situacija jednom za svagda riješila. 

Sigurdardottir pak smatra kako će se njezini socijaldemokrati uspjeti dogovoriti s koalicijskim partnerom, zelenom ljevicom, o pitanju EU, te da će i nakon subotnjih izbora ostati na vlasti.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Iceland PM predicts euro adoption 'within four years'