naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija predložila pet milijardi eura vrijedan zajam Rumunjskoj

Europska komisija objavila je u utorak 21. travnja da je predložila da se Rumunjskoj odobri pet milijardi eura financijske pomoći, kako bi se lakše nosila s posljedicama financijske krize.  

Rumunjska je prošli mjesec osigurala 20 milijardi eura vrijedan paket pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, koji bi joj trebao pomoći da se lakše nosi s financijskom krizom i da stabilizira gospodarstvo. 

Predloženi EU zajam dio je multilateralnog paketa ukupne vrijednosti 20 milijardi eura, uvjetovanog provedbom sveobuhvatnog gospodarskog programa na koji se obvezala rumunjska vlada radi postavljanja rumunjskog gospodarstva na čvrste i održive temelje. 

Ta zemlja od 22 milijuna stanovnika treća je članica EU koja je nakon Mađarske i Latvije zatražila pomoć u suočavanju s globalnom krizom. 

O predloženom će srednjoročnom paketu financijske pomoći za Rumunjsku ministri financija 27 zemalja članica EU raspravljati na redovitom sastanku 5. svibnja. 

Očekuje se da će MMF Bukureštu isplatiti 12,95 milijardi eura, uz dodatnu kombiniranu financijsku pomoć od oko tri milijarde eura od Svjetske banke, Europske investicijske banke te Europske banke za obnovu i razvitak. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission asks Council to provide a medium-term loan to Romania as part of coordinated multilateral financial assistance