naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
MMF: Europa suočena s otpisima imovine u vrijednosti 900 milijardi eura

Otpisi nenaplativih potraživanja u Europi će dosegnuti vrijednost od 900 milijardi eura budući da rast broj pojedinaca i kompanija koji zbog nastavljenog pada gospodarskih aktivnosti ne uspijevaju vraćati dugove, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

U izvješću o stabilnosti međunarodnog financijskog sustava objavljenom u utorak 21. travnja MMF je procijenio da će na banke otpasti oko dvije trećine tih gubitaka, iako su i ostale financijske institucije poput hedge fondova, mirovinskih fondova i osiguravatelja također snažno pogođene padom vrijednosti imovine širom svijeta. 

MMF ističe da su američke banke poduzele radikalnije mjere kako bi suzbile krizu, otpisavši oko polovice očekivanih gubitaka, dok su novčarske institucije u eurozoni dosada otpisale tek oko 17 posto nenaplativih potraživanja. 

Aktualna nesposobnost da se privuku privatna ulaganja ukazuje na produbljivanje krize do točke kada vlade moraju poduzeti hrabrije korake, ističe se nadalje u tom izvješću. MMF smatra da se privremene nacionalizacije banaka trebaju koristiti prema potrebi. 

Nakon stabilizacije bankarskog sektora, ističe nadalje taj multilateralni zajmodavac, vlade bi trebale osigurati povratak banaka u privatno vlasništvo u najkraćem mogućem roku. 

MMF ističe da će vrijednost pomoći bankama da ojačaju kapital nakon gubitaka izazvanih kreditnom krizom vjerojatno biti jako visoka. 

Tako se procjenjuje da će američke banke za tu svrhu do kraja 2010. trebati injekcije u visini nekih 212 milijardi eura (275 milijardi dolara), a one u eurozoni u visini oko 290 milijardi eura (375 milijardi dolara). 

 

Više o tome:

EUobserver: Europe facing €900bn in writedowns, warns IMF