naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila Zelenu knjigu o budućnosti europskog ribarstva

Europska komisija usvojila je u srijedu 22. travnja Zelenu knjigu o budućnosti europske Zajedničke ribarske politike, koja analizira nedostatke sadašnje politike i pokreće široke javne konzultacije o tome kako bi se ti nedostaci mogli ukloniti.

Ribari i druge zainteresirane strane tog sektora, ali i znanstvenici, civilno društvo i zainteresirani građani pozvani su odgovoriti do 31. prosinca na pitanja o tome kako vide buduću ribarsku politiku. Konzultacije su prvi korak procesa koji bi trebao donijeti radikalne promjene Zajedničkoj ribarskoj politici i uvesti je duboko u 21. stoljeće. 

'Vrijeme je da se stvori moderan, jednostavan i održiv sustav upravljanja ribarstvom u EU, koji bi mogao potrajati duboko u 21. stoljeće', rekao je u priopćenju povjerenik za ribarstvo i pomorska pitanja Joe Borg. 

Svrha danas usvojene Zelene knjige je dvostruka: podići svijest o izazovima s kojima se sektor suočio posljednjih godina, te dobiti odgovor javnosti koji u konačnici može proizvesti novi, inovativni i bolje dogovoreni pristup regulaciji ribarstva. 

Dokument analizira sve aspekte današnje ribarske politike i pojašnjava zbog čega neki problemi ostaju, unatoč učinjenom napretku nakon 2002. kada je usvojena reforma. 

Jedan od ključnih problema je iscrpljeno stanje zaliha ribe: 88 posto fonda se prekomjerno izlovljava, a 30 posto je 'izvan sigurnih bioloških granica' što znači da se ne mogu reproducirati normalnom stopom.  

Činjenica da se izlovljava dva do tri puta više ribe nego zalihe mogu podnijeti, uglavnom je rezultat prekapacitiranosti flote koja je ekonomski neučinkovita jer ne samo da iscrpljuje riblji fond već konstantno spušta profit industrije.  

Zelena knjiga identificira još četiri negativnosti sadašnjeg pristupa: nedostatak preciznih ciljeva, posebno kada se radi o ekološkoj odgovornosti, suviše centralizirani sustav odlučivanja usmjeren na kratkoročna rješenja, okvir koji ne stavlja dovoljnu odgovornost na industriju, te nedostatak političke volje da se ograniči izlov. 

Komisija naglašava da se ta pitanja moraju razmotriti budući da Europa uvozi dvije trećine svojih potreba za ribljim proizvodima. Isto tako, kaže EK, ako se u nadolazećim godinama ne postigne bolja održivost ribarstva, posljedica će biti osiromašena mora i ekonomski neodrživa ribarska industrija. 

Ako se pak dogodi suprotno, koristi neće biti limitirane samo na ribare i ribarske obalne zajednice, već će ih osjetiti svi građani EU. 

Komisija bi trebala sumirati rezultate danas započetih konzultacija u prvoj polovici sljedeće godine, potom pripremiti izvješće i prijedlog nove regulative koja bi početkom 2011. trebala biti predstavljena Europskom parlamentu i Vijeću, a njezino usvajanje očekuje se 2012. godine. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Fisheries: open debate on the future of the European Common Fisheries Policy
  • EUobserver: EU fishing policy not working, says commission