naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Odgođena pristupna konferencija s Hrvatskom, novi datum naknadno

Češko je predsjedništvo Europske unije u četvrtak 23. travnja odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom, koja je bila predviđena za petak, a novi datum bit će određen naknadno, u svjetlu napretka u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora zbog kojeg Ljubljana blokira otvaranje ili zatvaranje 12 tehnički spremnih poglavlja, priopćilo je predsjedništvo.  

'Češko je predsjedništvo odlučilo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju, planiranu za petak, 24. travnja, budući da zastoj u pristupnim pregovorima zbog graničnog spora sa Slovenijom još nije riješen. Novi datum odredit će se u svjetlu pozitivnog razvoja', kaže se u priopćenju češkog predsjedništva. 

Odluka je donesena nakon što je predsjedništvo izvijestilo Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici država članica, o najnovijem razvoju događaja. 

'Izostanak napretka u pregovorima u poglavljima koja su već spremna za otvaranje i zatvaranje ne odražava stvarni napredak postignut na terenu u Hrvatskoj', dodaje češko predsjedništvo. 

U srijedu je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn iznio svoj konačni prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora kako bi se što je moguće prije deblokirali hrvatski pristupni pregovori, a u njega je ugradio dio sugestija Hrvatske i Slovenije. 

Najnoviji prijedlog, koji se više neće mijenjati i može se samo odbiti ili prihvatiti, velik je korak naprijed i naznačuje da bi se slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora mogla vrlo brzo završiti, ocijenili su u srijedu i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i češko predsjedništvo. 

EU od Hrvatske i Slovenije očekuje brzi odgovor na najnoviji prijedlog, do početka svibnja. 

Po prijedlogu, graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mogu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde. 

Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente 'konstruktivne dvosmislenosti'. Tako se predviđa da bi se režim 'korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa'. 

Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tomu što znači 'režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem', a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud. 

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora države bi se obvezale na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. 

Iza Rehnova prijedloga sada je stala i predsjednička trojka - Francuska, Češka, Švedska - što praktično znači da prijedlog podržava cijela Europska unija.  

U priopćenju češkog predsjedništva kaže se da predsjednička trojka - Francuska, Češka i Švedska – 'snažno podupire napore povjerenika Rehna i izražava snažno uvjerenje da je dogovor koji bi omogućio nastavak pregovora sada na dohvat ruke'.(Hina) 

 

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo: Accession Intergovernmental Conference Postponed