naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU jača veze sa zemljama ENP-a i nastavlja podupirati njihove reforme

Europska komisija objavila je u četvrtak 23. travnja izvješće o napretku za 12 zemalja koje pripadaju europskoj politici susjedstva (ENP), u kojem daje pregled njihova razvoja te predlaže načine na koje EU može pridonijeti njihovu oporavku. 

U teškoj 2008., koju su obilježili politički i gospodarski izazovi i ukupno usporavanje reforma, mnogo je postignuto u ključnim oblicima suradnje, poput bližih političkih veza, ojačane trgovine, dubljih veza u istraživanjima i izumiteljstvu i pokretljivosti mladih. 

Zemlje u ENP-u su Armenija, Azerbajdžan, Egipat, Gruzija, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Moldavija, Palestinsko područje, Tunis i Ukrajina. 

'Ključno je da EU opipljivo, ciljano i vjerodostojno podupire svoje susjede', kazala je povjerenica za vanjske odnose i europsku politiku susjedstva Benita Ferrero-Waldner. 

Unatoč općenito tešku kontekstu, svjetskoj gospodarskoj i novčarskoj krizi, sukobu Rusije i Gruzije u kolovozu 2008., izraelskoj intervenciji u Gazi u prosincu 2008. i siječnju 2009., odnosi EU-a s njima intenzivirali su se. Europski partneri pokazali su napredak u reformama gospodarstva - trgovini, oporezivanju i boljem poslovnom okružju, ali treba učiniti i više, posebno u političkim reformama, reformama državne uprave i na ljudskim pravima. 

Ferrero-Waldner je dodala da je ENP prošle godine ojačan dvjema novim inicijativama, Sredozemnom unijom i Istočnim partnerstvom. 

EU je ojačala političku suradnju, gospodarsku integraciju i trgovinu sa zemljama ENP-a.  

Primjerice, Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija i Ukrajina uskladile su se s velikom većinom odredaba zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a za koje su bile pozvane.  

Ukrajina se pak pridružila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i pregovara s EU-om o sporazumu o slobodnoj trgovini unutar konteksta novog Sporazuma o pridruživanju, prvom takve vrste s istočnim partnerima.  

Zaključene su i studije koje razmatraju mogućnost dubljih sporazuma o trgovini s Gruzijom i Armenijom, završili su pregovori o poljoprivredi i ribarstvu s Egiptom i Izraelom, a nastavljaju se s Marokom i Tunisom. Za zemlje ENP-a EU je glavni trgovinski partner. 

Što se tiče viznog režima i ilegalne migracije, sporazumi o ublaživanju viznog režima i readmisiji stupili su na snagu s Ukrajinom i Moldavijom, a vizni dijalog s Ukrajinom pokrenut je radi uspostave bezviznog režima. S Gruzijom se vodi dijalog o sporazumu o olakšavanju viznog režima i readmisiji. 

Ojačan je i dijalog s Marokom o sigurnosnoj suradnji i borbi protiv ilegalne migracije. Tunis je pak poboljšao opremu i infrastrukturu za jačanje nadzora na granicama i izdao nove biometrične putovnice, ali bez obzira na te napore, ilegalna imigracija iz Tunisa znatno se povećala prošle godine. 

Kad je riječ o energetici, ona je ušla u novu fazu, a ojačane su i prometne veze sa zemljama ENP-a. 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU reinforces ties with its neighbours and continues to support their reforms