naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert: Želi li uspjeti u EU, Hrvatska se mora dobro pripremiti

Želi li uspjeti u Europskoj uniji, Hrvatska mora završiti pregovore o pristupanju, provesti potrebne strukturne reforme, njegovati dobre odnose sa susjedima i okrenuti se budućnosti, rekao je u četvrtak 23. travnja u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert.  

Otvarajući dvodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Kako uspjeti u EU?', organiziranu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Degert je istaknuo da je Hrvatska od listopada 2005., kada je počela pregovore o pristupanju EU-u, postigla mnogo, a želi li uspjeti u EU, mora se 'dobro pripremiti'. 

Hrvatska, istaknuo je, mora završiti pristupne pregovore, provesti strukturne reforme u gospodarstvu, što se u prvom redu odnosi na restrukturiranje brodogradnje, zatim u državnoj upravi i pravosuđu, intenzivirati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, njegovati dobre odnose sa susjedima te pomiriti se s prošlošću i okrenuti budućnosti. 

Upozorio je i na dvije političke prepreke na putu Hrvatske u EU-u, slovensku blokadu pregovora zbog graničnog prijepora te suradnju s Haškim sudom (ICTY). 

Premda je demarkacija granice bilateralno pitanje, Slovenija, kao i bilo koja druga članica EU-a, može blokirati pregovore ako smatra da su joj ugroženi 'vitalni interesi', objasnio je Degert, istaknuvši kako blokada Hrvatske 'nije ni u čijem interesu' te kako Europska komisija nastoji pronaći rješenje. 

Slovenija blokira 12 poglavlja u hrvatskim pregovorima s EU-om, smatrajući da Hrvatska u svojim dokumentima u pristupnom procesu prejudicira granicu. 

Hrvatska zbog slovenske blokade ne bi smjela posustati, poručio je Degert, nego bi se, dok se taj problem ne riješi, trebala posvetiti rješavanju niza zakonskih i tehničkih pitanja kako bi završila pregovore do kraja 2009., u skladu s indikativnim planom Europske komisije.  

Govoreći o samim pregovorima, Degert je ocijenio da je Hrvatska ostvarila 'jako dobar napredak na svim područjima'. Privremeno je zatvoreno sedam pregovaračkih poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, a još 15 moći će biti zatvoreno kada Hrvatska ispuni mjerila, kazao je. 

Završi li Hrvatska pregovore do kraja 2009., sam ulazak u EU može očekivati 2011. ili 2012., nakon što završi proces ratifikacije Ugovora o pristupanju, rekao je Degert, istaknuvši kako je od datuma ulaska mnogo važnija kvalitetna priprema kako bi Hrvatska dostigla europske standarde. 

Glavni hrvatski pregovarač za pregovore o pristupanju EU-u Vladimir Drobnjak kazao je kako je najveći izazov za Hrvatsku u ovome trenutku kako ući u EU.  

'Onaj tko uđe u EU, taj će i uspjeti. Svi koji su u EU, u manjoj su ili većoj mjeri uspjeli', istaknuo je. 

Osvrnuvši se na slovensku blokadu, Drobnjak je istaknuo da je statistika hrvatskih pregovora u raskoraku sa stvarnim postignućima.  

Hrvatska je do sada otvorila 22 poglavlja, a sedam privremeno zatvorila. Devet poglavlja spremno je za otvaranje, a tri za zatvaranje. Za zatvaranje će uskoro biti spremno još jedno poglavlje (18. Statistika) u kojem je u tijeku postupak verifikacije mjerila, kazao je Drobnjak, ističući da su ispunjena mjerila i za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna ljudska prava. 

Drobnjak je objasnio da hrvatski pregovori o pristupanju EU-u traju dulje od pregovora s drugim zemljama iz prethodnog kruga proširenja jer je Unija uvela novu metodologiju pregovora tražeći potpunu spremnost za članstvo. 

'Hrvatska ne može ući nespremna. Nova metodologija pregovora, odnosno mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja kao novi instrumenti, jamče da će biti potpuno spremna', kazao je. 

'To znači da se u svim poglavljima detaljno provjeravaju sva područja i da se ništa ne prepušta slučaju. Nije dovoljno samo se obvezati da će se nešto učiniti, nego to treba učiniti prije ulaska u EU. EU očekuje dokaze provedbe', objasnio je. 

Moto hrvatskih pregovora o pristupanju EU-u nije samo poznato olimpijsko geslo 'citius, altius, fortius', odnosno 'brže, više, jače', nego i 'iscrpnije, preciznije, temeljitije', kazao je Drobnjak. 

'Članstvo u EU-u nije samo gospodarska ili pravna kategorija, nego ono znači i ravnopravnost u donošenju odluka, ravnopravno mjesto u europskoj sigurnosnoj, političkoj i gospodarskoj arhitekturi i to je ono što je za Hrvatsku najvažnije', zaključio je.  

Međunarodnu konferenciju 'Kako uspjeti u EU?' organizirali su Ekonomski fakultet u Zagrebu, European Training Institute, jedna od vodećih obrazovnih institucija iz Bruxellesa, i konzultantska-lobistička tvrtka CBBS iz Zagreba, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. 

Hina