naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament usvojio nove propise za osiguravatelje i agencije za kreditni rejting

Europski parlament usvojio je nove propise za osiguravateljski sektor kojima bi se trebao smanjiti rizik i osigurati bolja zaštita svim akterima, a prihvatio je i prijedlog novih propisa za agencije za kreditni rejting.  

Time su parlamentarci ažurirali 30 godina stare propise, uvažavajući činjenicu da osiguravateljskim sektorom dominira desetak velikih prekograničnih grupacija poput Allianza, Assicurazioni Generalija i Avive. 

Novi će propisi pomoći ojačati financijsku stabilnost sofisticiranijim zahtjevima u vezi sa solventnošću, pri čemu su uzeti u obzir rizici s kojima se suočavaju osiguravatelji. 

Parlamentarci su postigli dogovor o reformi postojećih propisa, nazvanoj Solventnost II, odustajući od prijedloga da se prekogranične tvrtke podvrgnu nadzoru regulatora u matičnoj zemlji pojedinih prekograničnih tvrtki, koji bi tako odlučivao i o visini kapitala predviđenog za pokrivanje rizika. 

Povjerenik EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy, autor nacrta reforme, naglasio je u raspravi u Strasbourgu da je razočaran odbacivanjem takvih prijedloga. Glavni je razlog bio otpor pojedinih članica EU koje su strahovale od ustupanja regulatornih ovlasti. 

Parlament je usvojio nove propise s 593 glasa za i 80 glasova protiv, i to na temelju nacrta koji je prethodno usuglašen sa članicama EU. 

Zastupnici EP-a naknadno su poduprli i nove propise o agencijama za kreditni rejting, kojima se po prvi puta uvodi obveza njihove registracije i regulira njihov nadzor. 

Agencije su se suočene s kritikama da su sa zakašnjenjem upozorile ulagače na rizike kod sekuritiziranih proizvoda, koji su postali gotovo bezvrijedni u razdoblju krize na kreditnim tržištima, i to usprkos visokim rejtinzima. 

Parlamentarci su glasali za prijedloge s 569 glasova za, 47 glasova protiv, te četiri suzdržana glasa. Prethodno su veleposlanici članica EU parafirali usuglašeni prijedlog propisa, time signaliziravši zeleno svjetlo za njegovo usvajanje.  

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Credit Rating Agencies: partially responsible for the current financial crisis say MEPs
  • EurActiv: Parliament backs tighter rules for rating agencies