naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Noć kulturnih instituta Europske unije

Mreža kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC Hrvatska), u suradnji s Kulturom promjene Studentskoga centra, drugi put organizira Noć kulturnih instituta Europske unije koja će se održati 9. svibnja od 19 do 24 sata u prostorijama Studentskoga centra (SC), priopćio je taj centar.  

U sklopu akcije bit će predstavljeni radovi umjetnika iz šest zemalja članica EUNIC-a (Austrije, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije) čija je tematska poveznica propitivanje i istraživanje gesla 2009. Europske godine kreativnosti i inovativnosti: 'Zamisli. Ostvari. Budi inovativan.' 

Radovi obuhvaćaju razne forme umjetničkog izražavanja: performans, nove medije, videoradove, videoinstalacije i svjetlosne instalacije. 

Za razliku od prošle godine, kad su bili raspoređeni na različitim zagrebačkim lokacijama, ove će godine radove povezivati prostorije Studentskog centra. Naime, Kultura promjene SC-a, s polazišnom idejom umrežavanja i povezivanja hrvatske, europske i međunarodne kulturne scene, podudara se s osnovnim ciljevima projekta koji ustrajava na interkulturalnoj razmjeni te ove godine sudjeluje u njegovoj realizaciji. 

Austrijski umjetnik Thomas J. Jelinek na Noći kulturnih instituta EU-a predstavit će se videoinstalacijom 'O danima koji dolaze - Razgovori o mojoj budućnosti', kojom zaviruje u svijet budućnosti te kroz intervjue portretira mlade ljude različitoga kulturnog podrijetla i izobrazbe koji progovaraju o sadašnjim i budućim vizijama. 

'Flat Earth' je 'desktop dokumentarac' autora Jona Thomsona i Alison Craighead iz Velike Britanije koji, koristeći se satelitskim snimkama pronađenim na internetu, gledatelja vode na sedmominutno putovanje svijetom uz mnoge isječke preuzete s blogova. 

Xavier Lucchesi, francuski fotograf koji stvara likovne predmete koristeći se radiografijom, u povodu Noći kulturnih instituta EU-a, zagrebačku će Galeriju 10 m2 na istočnome ulazu SC-a preobraziti u neobičnu svjetlosnu kutiju: rendgenski snimajući zamišljene likove gledateljima će pružiti neobično putovanje izvan očite stvarnosti. 

Trešnje sasvim sigurno umiru u performansu 'Death is certain' autorice Eve Meyer-Keller: ulogu krvnice preuzima njemačka performerica Irina Müller pretvarajući kuhinjski pribor u smrtonosno oružje. Isticanje nasilja, iako počinjeno samo nad trešnjama, aludira na stvarna mučenja i ratne zločine. 

Umjetnička promišljanja dvojice španjolskih autora Enriquea Radigalesa i Marcel.lí-ja Antúneza Roce očituju se kroz videoradove. U djelu 'Prozor razdora' Radigales produbljuje sukob između digitalne slike i materijalnog svijeta, a 'Epizoo' M. Antúneza Roce dokument je o mekatroničkome interaktivnom performansu s istim naslovom koji sintetizira razvoj tog performansa. 

Talijanska smotra videoradova 'Soba s pogledom' osvrt je na videoumjetnost u Napulju: osmišljena je kao uvid u rad napuljskih umjetnika koji već djeluju u međunarodnim krugovima ili onih koji se tek pojavljuju, a služe se videom kao svojim privilegiranim medijem ili im on služi kao jedan od načina estetskog elaboriranja stvarnosti. 

EUNIC Hrvatska mreža europskih kulturnih instituta osnovana je krajem 2007. radi uspostavljanja partnerstva, trajnog unaprjeđenja kulturne raznolikosti i poboljšanja međunarodne suradnje europskih civilnih društava te jačanja međukulturalnoga dijaloga s Hrvatskom. 

EUNIC Hrvatska uključuje Austrijski kulturni forum, British Council, Francuski institut u Zagrebu, Goethe Institut Kroatien, Aula Cervantes (ogranak španjolskog instituta Cervantesa) te Talijanski institut za kulturu. 

Izaslanstvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj i EU-ov Informacijski centar aktivno podupiru Noć kulturnih instituta 2009. u sklopu Europske godine kreativnosti i inovativnosti. 

Hina