naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Propali pregovori o ograničavanju radnog tjedna u EU

Zadnji krug pregovora o skraćivanju radnog tjedna u Europskoj uniji nije iznjedrio dogovor, potopivši nade u reformu koja je mogla okončati kulturu dugog radnog tjedna u zemljama poput Velike Britanije.  

Češko predsjedništvo EU i Europski parlament nisu se uspjeli u ponedjeljak poslijepodne dogovoriti o detaljima planirane direktive koja bi okončala izuzeće Velike Britanije i još 14 zemalja članica EU-a od primjene europskog ograničenja radnog tjedna na 48 sati. 

'Europski zastupnici nisu bili spremni prihvatiti sporazum koji bi poboljšao položaj radnika, te istovremeno doveo do fleksibilnijeg tržišta rada', kazao je češki ministar rada Petr Necas u priopćenju. 'To je ono što Europa treba u razdoblju pada gospodarskih aktivnosti. 

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Špidla kazao je da je 'jako razočaran' neuspjehom. 'Mogući rezultat toga bit će da će sve više zemalja članica početi koristiti izuzeća, što ne bih želio', kazao je Špidla u priopćenju. 

Istaknuo je i da će Europska komisija razmisliti o tom rezultatu prije no što donese odluku o mogućem idućem koraku. 

Parlament je želio strogo ograničavanje radnog tjedna dok su vlade 27 zemalja EU-a zatražile veću fleksibilnost, tvrdeći da je ona posebice potrebna tijekom gospodarske krize, kazali su dužnosnici. 

Konačni kolaps pregovora znači da Europska komisija mora izraditi novi prijedlog zakona, potencijalno utirući put dugogodišnjim dodatnim pregovorima u kojima će važeća izuzeća u odnosu na europsku direktivu o radnom tjednu biti zadržana. 

Komisija može također pokrenuti sudski postupak protiv zemalja koje koriste u teoriji nezakonita izuzeća. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: No agreement reached on the Working Time Directive
  • EurActiv: Blame game starts as Working Time talks collapse