naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozdravila albansko podnošenje zahtjeva za članstvo

Europska komisija pozdravila je u utorak 28. travnja albansko podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, što predstavlja povijesnu prekretnicu koja označava pristajanje zemlje na zajedničke europske vrijednosti i temelje.  

'Komisija pozdravlja zahtjev za članstvo u EU-u koji je albanski premijer Sali Berisha predao predsjedatelju Europskog vijeća, češkom premijeru Mireku Topolaneku. Danas je Albanija stigla na povijesnu prekretnicu koja označava pristajanje zemlje na zajedničke europske vrijednosti i temelje', kaže se u izjavi ravnatelja Opće uprave Europske komisije za proširenje Michela Leigha. 

Leigh ističe da je Komisija spremna pripremiti mišljenje o albanskom zahtjevu ako to od nje zatraži Vijeće EU-a. 

Komisija u svojoj izjavi navodi da Albanija napreduje u provedbi ključnih političkih reformi i u pripremama za europske integracije. 

'Sada je na Albaniji da pokaže kako je sposobna krenuti u sljedeću fazu europskih integracija, posebice poboljšavanjem vladavine prava. Također, ključni uvjet ostaje i održavanje slobodnih i poštenih parlamentarnih izbora u lipnju', kaže se u izjavi Michaela Leigha. 

Komisija je ranije pozivala Albaniju da zahtjev za članstvo ne podnosi prije parlamentarnih izbora 28. lipnja jer izbori u toj zemlji do sada nisu bili slobodni i pošteni. 

Podnošenje zahtjeva tek je prvi korak na dugom putu prema članstvu u EU-u. O zahtjevu se treba izjasniti Vijeće EU-a, koje treba dati mandat Europskoj komisiji da počne s izradom mišljenja. Izrada mišljenja obično traje i više od godinu dana. Na temelju mišljenja Europske komisije, Vijeće EU-a donosi odluku o mogućem kandidatskom statusu i o datum početka pristupnih pregovora. 

Albanija je predala zahtjev nakon crnogorskog podneska u prosincu prošle godine, a ove godine zahtjev bi mogla predati i Srbija. 

Prošli tjedan Vijeće Europske unije zatražilo je od Europske komisije da počne izradu mišljenja o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Uniji, čime je ta zemlja došla korak bliže kandidatskom statusu. Crna Gora čekala je četiri mjeseca na odluku Vijeća da zaduži Komisiju da izradi mišljenje. 

Albanija je jedna od zemalja jugoistočne Europe obuhvaćena Procesom stabilizacije i pridruživanja, kojima je EU obećala članstvo kada za to budu spremne. 

Hrvatska pregovora o članstvu od 2005., Makedonija je 2005. dobila kandidatski status, ali još čeka datum za početak pregovora, a sve ostale zemlje imaju status mogućih kandidata.

 

Više o tome:

  • EurActiv: Albania files EU membership application
  • EUobserver: Albania to file EU membership application