naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska će se na čelu EU zalagati za veće europske ovlasti u gospodarskoj

Španjolska vlada namjerava se za šestomjesečnog rotirajućeg mandata na čelu Europske unije u prvoj polovini iduće godine zalagati za to da Unija dobije šire ovlasti u resoru gospodarske politike. 

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u utorak 28. travnja je ustvrdio da je kriza iznjedrila čvrste dokaze o potrebi da se gospodarska politika u većoj mjeri kreira na razini EU, stajalište koje odavno zastupa i francuska vlada. 

'Složio sam se s francuskim predsjednikom Sarkozyjem da Europska unija, ako doista želi biti politička unija koja radi u korist svojih građana, mora imati znatno čvršću gospodarsku politiku i odgovarajuća raspoloživa oruđa za njezinu provedbu', kazao je španjolski premijer u obraćanju novinarima nakon dvodnevnog posjeta francuskog kolege Sarkozyja. 

'Ne mogu zamisliti jedinstveno tržište i jedinstvenu valutu bez gospodarske politike i pripadajućih joj alata', kazao je. 

Trenutno se fiskalna politika kreira na razini zemalja članica, uz određeni stupanj koordinacije između ministara financija i gospodarstva. 

Španjolski premijer nije pobliže objasnio koliki bi stupanj koordinacije ili centralizacije bio potreban. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Spain to push for EU economic governance when at presidency helm
  • EurActiv: Spain to push economic integration at EU helm