naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bolonjski summit o ciljevima visokog obrazovanja u Europi do 2020.

Ministri obrazovanja 46 europskih zemalja, koji sudjeluju na Bolonjskom summitu u Belgiji, imaju za cilj da do 2020. najmanje 20 posto studenata koji završe studij dio studija provedu u inozemstvu.

'Godine 2020. najmanje 20 posto onih koji diplomiraju unutar europskog prostora visokog obrazovanja trebaju dio studija ili izobrazbe provesti u inozemstvu', kaže se u završnoj deklaraciji ministarskog skupa koji se u utorak i srijedu održao u Leuvenu i Louvain-La-Neuve u Belgiji.

'Pokretljivost je važna za osobni razvoj i mogućnost zapošljavanja. Ona jača poštovanje raznolikosti i sposobnost za suradnju s drugim kulturama. Potiče jezični pluralizam i na taj način jača višejezičnu tradiciju europskog prostora visokog obrazovanja i povećava suradnju i konkurentnost između viskoškolskih ustanova', kaže se u izjavi.

Ministri također ističu da javno financiranje ostaje glavni prioritet kako bi se osigurala dostupnost obrazovanja i daljnji održiv razvoj autonomnih visokoškolskih ustanova.

Na sastanku je dogovorena i organizacijska promjena Bolonjskog procesa, kojim će ubuduće supredsjedati zemlja predsjedateljica Europske unije i jedna zemlja nečlanica.

Na rubu sastanka o bolonjskom procesu u utorak su održani studentski prosvjedi u Bruxellesu. Nekoliko tisuća studenata tražilo je smanjenje školarina i neizravnih troškova školovanja.

 

Više o tome:

Europska komisija: Bologna Process - Ministers to discuss university reforms for the next decade