naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija objavila prijedlog proračuna za 2010.

Europska komisija usvojila je u srijedu prijedlog proračuna za 2010. vrijedan 139 milijardi eura, što je 3,2 posto više nego u ovoj godini, a gotovo polovina te svote trebala biti usmjerena na poticanje gospodarskog rasta nakon recesije.

Tako će tek nešto manje od 45 posto proračunskih sredstava biti usmjereno na mjere poticanja rasta i zapošljavanja, te jačanje konkurentnosti Europske unije na međunarodnoj razini.

'Proračun je usmjeren na mjere koje bi trebale pomoći da se izbjegne još oštriji pad aktivnosti', kazao je povjerenik Europske unije za proračun Siim Kallas.

Po njegovim će riječima 62 milijarde eura biti izdvojene za otvaranje novih radnih mjesta, proširenje infrastrukture i jačanje konkurentnosti, a dodatnih šest milijardi za istraživanja i razvoj.

Drugi resor po visini namijenjenih sredstava, s udjelom od 31,3 posto u ukupnoj svoti, onaj je izravne pomoći i potrošnje vezane za tržišta.

Članice Europske unije izdvojit će za proračun 1,18 posto svog bruto nacionalnog dohotka.

Ukupno će 11 milijardi eura vlade 27 članica Europske unije izdvojiti za potporu poljoprivrednom sektoru, a 5,7 posto ukupne vrijednosti proračuna bit će izdvojeno za podmirivanje administrativnih troškova, uključujući plaće i mirovine dužnosnika Europske unije.

Oko jedne milijarde eura bit će potrošeno na projekte za suzbijanje kriminala i terorizma, te za upravljanje migracijskim tokovima.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU budget 2010 targets recovery
  • EurActiv: EU budget 2010 counts on innovation for recovery 
  • EUobserver: EU presents economic recovery budget for 2010