naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove članice EU-a smatraju da se njihov glas u Bruxellesu ne čuje

Pet godina nakon velikog proširenja Europske unije, tzv. 'velikog praska', nove članice iz središnje Europe smatraju da se njihov glas u Bruxellesu ne čuje, otkriva novo ispitivanje, čiji su rezultati objavljeni prošli tjedan.  

Dio problema je u 'pasivnoj inertnosti' tih zemalja koja potječe još iz pretpristupnog razdoblja kada im je 'Bruxelles govorio što da rade i one su to jednostavno činile', objašnjava autor ispitivanja, analitičar Otvorenog društva Marin Lessenski. Nove članice tek se moraju naviknuti na to da 'Bruxelles nije Moskva', dodaje. 

Ispitivanje, utemeljeno na zasebnim stručnim izvješćima o Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj, utvrdilo je da je 'uobičajena reakcija novih članica da prihvate 'konsenzus EU-a' ako on postoji, ili rješenja 'koja im se nametnu'. 

No, kad bi se njih pitalo, Europska bi unija 'u roku nekoliko mjeseci' primila Hrvatsku i Srbiju te omogućila brži ulazak Moldaviji i Ukrajini, navodi se u ispitivanju. 

Nove članice zauzimaju se također za izgradnju novih nuklearki u regiji, reviziju pravila eurozone kako bi se omogućilo brže primanje novih članica te ukidanje ograničenja za slobodno kretanje radnika. 

'Sigurno je da nove članice nakon ulaska u EU osjećaju svojevrstan 'jetlag', koji karakterizira nesposobnost da formuliraju stajališta ili ih učinkovito promiču', kaže se u izvješću. 

Europska unija primila je 1. svibnja 2004. godine osam bivših komunističkih zemalja - Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Sloveniju te dvije sredozemne otočne države Maltu i Cipar. Tri godine poslije, 1. siječnja 2007., primljene su Bugarska i Rumunjska. 

 

Više o tome:

EUobsevrer: EU still 'digesting' 2004 enlargement five years on