naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europsko gospodarstvo u najvećoj recesiji nakon Drugog svjetskog rata

Europsko gospodarstvo je usred najveće recesije nakon Drugoga svjetskog rata, pa se očekuje da će bruto domaći proizvod u Europskoj uniji ove godine pasti za 4 posto, a stopa nezaposlenosti dosegnuti 11,5 posto, stoji u gospodarskim prognozama Europske komisije, objavljenim u ponedjeljak 4. maja. 

'Europsko gospodarstvo je usred najveće i najraširenije recesije u poslijeratnom razdoblju. Međutim, očekuje se da će ambiciozne mjere koje su u ovom iznimnim okolnostima poduzele vlade i središnje banke ove godine stabilizirati gospodarske aktivnosti i sljedeće godine omogućiti oporavak', rekao je povjerenik za gospodarstvo i financije Joaquin Almunia.  

U gospodarskim prognozama Europske komisije kaže se da će ove godine BDP u 16 zemalja članica euro-zone i u svih 27 članica EU-a pasti za 4 posto, puno više nego što se ranije predviđalo. Sljedeće godine predviđa se stabilizacija s padom BDP-a od 0,1 posto i to uz uvjet da počne oporavak bankarskog sektora i svjetske trgovine. 

Glavni razlozi za recesiju su pogoršanje globalne financijske krize, veliko smanjenje svjetske trgovine i korekcije u stanogradnji u pojedinim gospodarstvima.  

BDP u Njemačkoj će pasti za 5,4 posto, u Italiji i Velikoj Britaniji između 4 i 4,5 posto, Španjolskoj i Francuskoj 3 posto, u Sloveniji 3,4 posto. Najveći pad BDP-a predviđa se u trima baltičkim republikama Latviji 13,1 posto, Litvi 11 posto i Estoniji 10,3 posto. Cipar je jedina zemlja u kojoj se predviđa blagi rast BDP-a za 0,3 posto. 

Povjerenik Almunia je rekao da se uočavaju znakovi stabilizacije u eurozoni, čije gospodarstvo više nije u 'slobodnom padu'. 

Međutim, 'iako ima pozitivnih znakova, još nemamo statističku kritičnu masu da bismo mogli reći da smo se izvukli iz krize', rekao je Almunia.  

 

Više o tome:

Europska komisija: Spring forecasts 2009-2010: a tough 2009, but EU economy set to stabilise as support measures take effect