naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Juncker predviđa društvenu krizu u Europi i veliku nezaposlenost

Predsjedatelj mjesečnih sjednica ministara financija 16 zemalja eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker upozorio je u ponedjeljak 4. svibnja da Europi prijeti 'društvena kriza', s obzirom na očekivani velik porast nezaposlenosti te je pozvao poslodavce da spriječe masovna otpuštanja radnika.  

'Idemo prema društvenoj krizi budući da ove i iduće godine Europu očekuje kriza u zapošljavanju', rekao je Juncker novinarima nakon sjednice. 

'Svi se napori moraju usmjeriti prema društvenom i gospodarskom rješavanju takva stanja', dodao je, pozivajući vlade da ublaže posljedice krize koju će osjetiti oni koji ostanu bez posla.

U tom je smislu pozvao europske poslodavce da spriječe 'masovna i preuranjena otpuštanja' i da budu 'socijalno odgovorni'. 

U procjenama koje je objavila u ponedjeljak, Europska komisija ističe da u 2009. i 2010. očekuje gubitak 8,5 milijuna radnih mjesta u Europskoj uniji. Komisija predviđa da će stopa nezaposlenosti u eurozoni ove godine dosegnuti 9,9 posto, a u 2010. 11,5 posto, s najvišom stopom od 20,5 posto iduće godine u Španjolskoj i 12,1 posto u Irskoj.

Stanje u Irskoj, jednoj od europskih zemalja koje je gospodarska kriza najteže pogodila, 'iznimno je teško', ali napori vlade za konačno smanjenje javnog duga idu u dobrom smjeru, rekao je Juncker. 

'Stanje u Irskoj je iznimno teško' jer je ta zemlja 'sučeljena s naglim padom gospodarske aktivnosti', istaknuo je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice ministara financija eurozone.

No 'svesrdno pozdravljamo nedavne napore irske vlade' kako bi povela zemlju 'putem konsolidacije državnih financija', dodao je, ocijenivši 'smjelim' odluke irske vlade. 

Irska vlada je početkom travnja najavila niz poreznih povećanja i rezova u troškovima kako bi smanjila javni dug koji je u 2008. dosegnuo 7,1 BDP-a, najvišu razinu u EU-u. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU unemployment potentially explosive, says Juncker