naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šuker zadovoljan ocjenama PEP-a i gospodarskim projekcijama

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker izrazio je u utorak 5. svibnja u Bruxellesu zadovoljstvo ocjenom koje su zemlje članice EU-a dale hrvatskom Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP), kao i projekcijama Europske komisije za gospodarska kretanja u Hrvatskoj u ovoj i sljedećoj godini.  

'PEP je ocijenjen dobro i realno. S obzirom na to kakve su projekcije za članice EU-a, mislim da mi u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni, jer su projekcije za nas u nekakvoj zlatnoj sredini, a vrlo je bitno što se sljedeće godine predviđa oporavak. Nakon ocjena MMF-a i Svjetske banke, mislim da je ovo danas definitivno potvrda da je hrvatska ekonomska i monetarna politika zadnjih godina išla u pravom smjeru', rekao je Šuker nakon sastanka s ministrima gospodarstva i financija zemalja članica EU-a. 

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku ministara gospodarstva i financija EU-a i zemalja kandidata na kojem se razgovora o fiskalnoj i ekonomskoj politici. Ministri su zajedno s predstavnicima Europske komisije i Europske središnje banke te središnjih banaka zemalja kandidata raspravljali o ekonomskoj politici i strukturnim izazovima. 

Uz ministra Šukera, Hrvatsku su predstavljali i državni tajnik u ministarstvu financija Zdravko Marić, a Hrvatsku narodnu banku predstavljao je zamjenik guvernera Boris Vujčić. 

Pretpristupni ekonomski program (PEP) jedan je od najznačajnijih dokumenata koji država kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju izrađuje u okviru multilateralnog fiskalnog nadzora.  

Svrha PEP-a je utvrditi prikladnu ekonomsku politiku i strukturne reforme te razviti institucionalne i analitičke kapacitete za sudjelovanje u procedurama multilateralnog nadzora Ekonomske i monetarne unije (EMU). Stoga se u PEP-u detaljno razrađuje smjer ekonomske i strukturne politike zemlje kandidata u nadolazećem srednjoročnom razdoblju. 

Europska komisija je u ponedjeljak objavila proljetne prognoze gospodarskih kretanja, po kojima će se BDP u Hrvatskoj ove godine pasti za tri posto, a za sljedeću se predviđa oporavak i rast od 1,5 posto. Te projekcije su bolje nego za prosjek Europske unije, koja će, prema prognozama, zabilježiti pad BDP-a od četiri posto ove godine, a sljedeće se predviđa stabilizacija s padom BDP-a od 0,1 posto. 

Upitan da objasni razlike između hrvatskih projekcija od onih Europske komisije, ministar Šuker je rekao da je Komisija izradila svoje prognoze na temelju najnovijih podataka, a da su zadnje hrvatske projekcije na temelju kojih je napravljen rebalans proračuna rađene potkraj veljače i početkom ožujka. 

'Projekcija HNB bila je pad gospodarskih aktivnosti u ovoj u odnosu na prethodnu godinu od 1,9 posto. Mi smo radili rebalans proračuna pod pretpostavkom pada od dva posto. Nastavit ćemo pratiti situaciju i sukladno razvoju situacije napravit ćemo rebalans proračuna', rekao je Šuker. 

Ministar je istaknuo da Hrvatska drži potrošnju državnog proračuna pod apsolutnim nadzorom, da u ovom trenutku ima jedan od najnižih proračunskih deficita, jer 20 od 27 zemalja članica EU-a imaju deficit iznad maastrichtskih kriterija od tri posto te da je udio potrošnje u hrvatskom državnom proračunu gotovo dvostruko niži nego što je kod nekih članica EU-a. 

'Svi ti pokazatelji ukazuju nam da imamo još dovoljno manevarskog prostora kako bismo u danom trenutku mogli reagirati i promijeniti određene stvari. Sigurno je da time nećemo narušiti niti makroekonomsku stabilnost niti dobre makroekonomske pokazatelje koje u ovom trenutku imamo', rekao je Šuker. 

Hina