naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska unija pokreće Istočno partnerstvo

Europska unija će u četvrtak 7. svibnja u Pragu službeno pokrenuti Istočno partnerstvo, mulilateralni okvir za suradnju sa šest istočnih susjeda, bivših zemalja Sovjetskog Saveza.

Iako je češko predsjedništvo EU-a Istočno partnerstvo uvrstilo među svoje prioritete, ono nije uspjelo osigurati da na summit u Pragu dođu svi čelnici zemalja članica. Summit će se tako održati bez francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, britanskog i španjolskog premijera Gordona Browna i José Luisa Zapatera. 

Istočno partnerstvo obuhvaća Gruziju, Ukrajinu, Moldaviju, Azerbajdžan, Armeniju i Bjelorusiju, koje EU nastoji stabilizirati a da im pritom ne daje perspektivu članstva i da istodobno ne naljuti Rusiju, koja optužuje Uniju da time proširuje svoju interesnu sferu. 

Kroz Istočno partnerstvo EU nudi svojim istočnim partnerima konkretnu, dalekosežnu potporu za demokratske i tržišne reforme kako bi na taj način pridonio njihovoj političkoj i gospodarskoj stabilnosti. Multilateralna komponenta Istočnog partnerstva daje EU-u dodatni instrument za poticanje reformi, ističe Komisija. 

Komisija drži potrebnim naglasiti da Istočno partnerstvo nije okrenuto protiv Rusije. 'Mi odgovaramo na želje naših istočnih susjeda, koje žele znatno produbiti i proširiti svoje odnose s EU-om. Rusija ostaje ključnim partnerom EU-a, s kojim se trenutačno pregovara o sveobuhvatnom sporazumu. Uvijek naglašavamo da članovi Istočnog partnerstva trebaju imati dobre odnose sa svim svojim susjedima, uključujući i Rusiju', ističu u Europskoj komisiji. 

Kroz Istočno partnerstvo EU će ponuditi sveobuhvatne sporazume o slobodnoj trgovini s onim zemljama koje to žele i koje su za to spremne provesti potrebne reforme. EU izražava spremnost da investira u energetsku infrastrukturu i energetsku učinkovitost u tim zemljama, zatim sklapanje sporazuma o mobilnosti i sigurnosti, koji bi trebali omogućiti lakše putovanje građanima tih zemalja u EU-u i istodobno pojačati borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.  

Krajnji cilj je vizna liberalizacija za one zemlje koje ispune zahtjevne uvjete. Do 2013. godine EU je za te zemlje namijenila oko 600 milijuna eura. 

Među članicama EU-a ne postoji suglasnost oko krajnjih ciljeva Istočnog partnerstva. Nove zemlje članice, u prvom redu Poljska želi tim zemljama dati perspektivu članstva u Uniji, dok Francuska, Njemačka i zemlje Beneluksa ne žele ni čuti za to. Upravo oko toga pitanja ima najviše natezanja pri pisanju nacrta deklaracije, koja treba biti objavljena na summitu.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Eastern Partnership Summit to strengthen EU links with Eastern Europe and South Caucasus
  • Češko EU predsjedništvo: Eastern Partnership Summit
  • EUobserver: Big names to stay away from Prague summit