naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU planira pooštravanje proračunske discipline nakon stabilizacije oporavka

Ministri financija Europske unije složili su se da će morati poraditi na obuzdavanju rastućih proračunskih manjkova čim se stabilizira proces oporavka, ponukani učestalim naznakama da je gospodarstvo dosegnulo najnižu točku, te da bi sredinom 2010. moglo ponovno početi rasti.  

Ministri su se složili s prognozom Europske komisije da će 27-člana Europska unija početi bilježiti pozitivne stope rasta na godišnjoj razini tek u trećem tromjesečju 2010., budući da ispitivanja ukazuju da najdublja recesija od Drugog svjetskog rata možda upravo prolazi kroz najgoru fazu. 

Kako bi javne financije usmjerile na održiviji put, zemljama Europske unije potrebno je nešto što su ministri nazvali izlaznom strategijom a predviđa smanjenje ukupnog proračunskog manjka kojeg Komisija procjenjuje na 6,0 posto BDP-ja u ovoj godini, te 7,3 posto u 2010. 

Europski pakt za stabilnost i rast - riječ je o proračunskim propisima koji stoje iza jedinstvene valute euro - ne dopušta proračunski manjak iznad tri posto bruto domaćeg proizvoda, te vlade obvezuje na držanje proračuna u ravnoteži ili u višku. 

'Nema općeprihvaćenog rasporeda provedbe izlazne strategije ali smo svi itekako svjesni da se moramo vratiti održivim javnim financijama', kazao je češki ministar financija Miroslav Kalousek, čija zemlja trenutno predsjeda Unijom, na tiskovnoj konferenciji nakon ministarskog sastanka. 

'Svjesni smo rizika koji sa sobom donosi višak likvidnosti na tržištu, nakon rekordnih fiskalnih poticaja, a to je odličan temelj za utvrđivanje koordinirane izlazne strategije', dodao je. 

U ovoj će godini posljedice pada gospodarskih aktivnosti, kojeg Komisija procjenjuje na 4,0 posto, biti ublažene državnom potrošnjom u vrijednosti nekih pet posto BDP-a EU, koja će biti usmjerena na popunjavanje praznina nastalih presušivanjem privatnih ulaganja i kolapsom izvoza. 

'Moramo biti spremni na povlačenje diskrecionih fiskalnih poticaja jednako kao što su središnje banke spremne povući monetarne poticaje čim više ne bude postojala potreba za njima', rekao je EU povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Joaquin Almunia. 

U ovoj se godini, međutim, potrošnja neće smanjivati, kazao je švedski ministar financija Anders Borg. 

Komisija je prognozirala da će ove godine samo šest zemalja članica EU-a, odnosno samo četiri u 2010., zadržati proračunske manjkove ispod gornje dopuštene granice, s obzirom na pojačana socijalna izdvajanja, smanjenje prihoda od poreza i provedbu diskrecionih paketa poticaja za rast. 

 

Više o tome:

Vijeće EU: 2940th Council meeting Economic and Financial Affairs