naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Islandska vlada će predložiti zakon o pristupnim pregovorima s EU-om

Island je u srijedu 6. svibnja poduzeo malen ali potencijalno važan korak prema uključenju u Europsku uniju kada je premijerka ove zemlje obećala predložiti u parlamentu zakon kojim bi se odobrio početak pristupnih pregovora.  

'Bit će predložena vladina odluka o pregovorima s EU-om', rekla je na državnoj televiziji premijerka Johanna Sigurdardottir.  

Sigurdardottir nije rekla kada će zakon biti predložen. Ali, političar koji je zatražio da ostane neimenovan rekao je agenciji Reuters kako će vlada sljedeći tjedan predložiti taj zakon kada se sastane parlament. 

Socijaldemokrati premijerke Sigurdardottir se zalažu za pregovore s EU-om ali njezini koalicijski partneri zeleni su mnogo oprezniji glede pristupanja Uniji. 

Nakon islandskog gospodarskog sloma u listopadu prošle godine mnogi od njezinih 320.000 stanovnika zagrijali su se za ideju uključenja u EU i prihvaćanja eura kao valute. 

 

Više o tome:

EurActiv: Iceland prepares to launch EU accession talks