naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU u Pragu pokrenuo Istočno partnerstvo

Europska unija pokrenula je u četvrtak 7. svibnja u Pragu Istočno partnerstvo, novi mulilateralni okvir za suradnju sa šest istočnih susjeda, bivših zemalja Sovjetskog Saveza, poručivši Moskvi da time ne želi ugroziti njezine interese. 

Istočno partnerstvo obuhvaća Gruziju, Ukrajinu, Moldaviju, Azerbajdžan, Armeniju i Bjelorusiju, koje EU želi stabilizirati ne dajući im pritom perspektivu članstva. 

Glavni cilj projekta jačanje je gospodarskih i energetskih veza s tim zemljama te liberalizacija viznog režima, za što je Unija do 2013. namijenila gotovo 600 milijuna eura. 

Osim toga, Europska investicijska banka (EIB) spremna je financirati projekte u tim zemljama u vrijednosti milijardu eura. 

'Ovaj projekt nije protiv nikoga. Tko god misli da je protiv nekoga u krivu je', istaknuo je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana na konferenciji za novinare na zatvaranju summita. 'To smo objasnili ruskom čelništvu na mnogim razinama'. 

'Ovo ne bi trebala biti borba za utjecaj', istaknuo je češki premijer i domaćin summita Mirek Topolanek. 'U vitalnom je interesu EU-a da ima gospodarski, politički i socijalno stabilne partnere koji imaju dobre vlade koje podržava ljudska prava', dodao je.  

Sadašnje političko ozračje u Europi ne može se usporediti s onim iz razdoblja Hladnog rata, objasnio je češki premijer. 'Živio sam u sovjetskom bloku i to nije bilo dobrovoljno. Ove zemlje odlučile su sudjelovati svojom slobodnom voljom i u tome je razlika', kazao je. Rusija je, naime, u više navrata kritizirala stvaranje 'novih podjela' u Europi. 

'Izrazili smo zabrinutost što postoje neki koji bi pozvane sudionike mogli staviti pred izbor: ili ste s Rusijom ili s Europskom unijom', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dan uoči sastanka. Na summit u Pragu nisu bili pozvani ruski promatrači. 

No, njemačka kancelarka Angela Merkel i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende istaknuli su na zatvorenom sastanku da po članku 12 deklaracije o Istočnom partnerstvu 'treće zemlje (poput Rusije)' mogu sudjelovati u 'konkretnim' projektima Istočnog partnerstva. 

Bjelorusija, koja s Armenijom i Moldavijom, ima najsnažnije veze s Moskvom, poručila je isto. 

Potpredsjednik bjeloruske vlade, Vladimir Semaško, rekao je da je njegova zemlja 'most između istoka i zapada' te da ne želi potpisati politički sporazum o pridruživanju EU-u, a kamoli težiti članstvu u Uniji. Odbio je također pridružiti se zajedničkom fotografiranju s ostalih 32 delegata. 

Summitu je nazočilo samo 17 od 27 članica EU-a. Održan je bez francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, britanskog, talijanskog, španjolskog i portugalskog premijera. Nisu se pojavili ni neki predsjednici istočnih partnera, uključivo bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Zamoljen da to komentira, Topolanek je ocijenio da su takva pitanja 'uvredljiva za sve one koji su sudjelovali' i istaknuo da sve države 'čvrsto podupiru' Istočno partnerstvo. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU leaders soothe Russia over new eastern club
  • EurActiv: EU launches Eastern plan in Russia's backyard