naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Češka se nada pomaku u hrvatsko-slovenskom sporu do kraja predsjedanja EU-om

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout izrazio je u ponedjeljak 11. svibnja u Bruxellesu nadu da bi do završetka češkog predsjedanja EU-om do kraja lipnja moglo biti pomaka u rješavanju bilateralnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, što bi omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.  

'Nakon rasprave na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a (27. travnja u Luksemburgu) postoji stanovita nada da ćemo dovesti stvari do kraja tijekom češkog predsjedništva', rekao je Kohout u svom prvom nastupu u Bruxellesu nakon što je prošli tjedan preuzeo mjesto šefa češke diplomacije. Kohout se obratio novinarima nakon sastanka trojke EU-a s predstavnicima Kube. 

Kohout je rekao da češko predsjedništvo pokušava dogovoriti termin 'ovaj ili sljedeći tjedan' za sastanak predsjedničke trojke s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. 

Češki ministar nije htio odgovoriti na hipotetičko pitanje je li vjerojatnije da će Island, a ne Hrvatska, biti 28. članica EU-a. 

Povjerenik Rehn je 22. travnja ponudio Hrvatskoj i Sloveniji da se granično pitanje između dviju zemalja rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. 

Hrvatski je Sabor u petak prihvatio nacrt Sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom i time ovlastio vladu da parafira konačni prijedlog povjerenika Rehna. 

Hrvatska strana prihvatila je konačni Rehnov prijedlog u obliku u kojem je ponuđen bez ikakvih amandmana i dopuna. S druge strane, Slovenija još nije zauzela konačno stajalište o tom prijedlogu nego ističe da nije riječ o konačnom prijedlogu i najavljuje da će tražiti njegove izmjene te da će ga, ne prihvate li se njezini zahtjevi, odbaciti. 

Češko je predsjedništvo stanje hrvatskih pristupnih pregovora stavilo na dnevni red redovitog sastanka ministara vanjskih poslova 27. travnja u Luksemborgu. Na tom sastanku Rehnov prijedlog je dobio nepodijeljenu potporu zemalja članica EU-a i izraženo je očekivanje da će obje strane 'pozitivno i brzo' na njega odgovoriti. 

Češka je do sada dva puta morala odgađati Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom, jer zbog slovenske blokade nije bilo moguće otvoriti ni zatvoriti ni jedno tehnički spremno poglavlje. Češko je predsjedništvo novu pristupnu konferenciju zakazalo za 26. lipnja. 

Hina