naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Švicarska bi zbog nezaposlenosti mogla uvesti ograničenja za radnike iz EU

Švicarska vlada mogla bi zbog povećanja nezaposlenosti u zemlji uvesti privremena ograničenja za radnike iz Europske unije. 

'Potaknuta najnovijim statistikama o tržištu rada i migraciji, vlada će uskoro donijeti odluku o mogućoj aktivaciji zaštitne klauzule', rekao je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Philippe Piatti za list NZZ am Sontag. 

Po sporazumu Švicarske i EU-a, radnici iz EU-a mogu raditi u Švicarskoj bez radne dozvole.

Da bi se zaštitilo švicarsko tržište rada od prevelikog broja stranih radnika, sporazum sadrži i zaštitnu klauzulu koja omogućuje Bernu da uvede privremena ograničenja ako imigracija u godinu dana poraste za više od 10 posto u odnosu na prethodne tri godine. 

Takva klauzula ne postoji u proširenom sporazumu koji je uključio nove članice EU-a. Švicarska vlada o tome će raspravljati u srijedu 13. svibnja. 

Aktivira li klauzulu, imigracija iz 15 starih članica EU-a bit će ograničena na prosječnu razinu iz prethodne godine plus pet posto i to u trajanju najviše dvije godine. 

Radnici iz Njemačke i Portugala najveća su skupina imigranata iz EU-a u Švicarskoj. 

Nezaposlenost u Švicarskoj u travnju je iznosila 3,5 posto, što je 35,5 posto više nego prije godinu dana. Prošle godine nezaposlenost je iznosila 2,6 posto, a 2007. 2,8 posto. 

 

Više o tome:

EUobserver: Switzerland looks set to limit EU migrants