naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU usvojio novi strateški okvir za suradnju u obrazovanju

Europski ministri obrazovanja usvojili su u utorak 12. svibnja na sastanku u Bruxellesu novi strateški okvir za europsku suradnju u obrazovanju do 2020. koji stavlja naglasak na stjecanje novih vještina, cjeloživotno obrazovanje i mobilnost. 

Postojeći okvir, usvojen 2002., bio je dobra osnova za rad, no postao je previše ograničavajući s obzirom na izazove demografskih promjena i tehnički napredak.  

Nacionalna izaslanstva u svojim su komentarima istaknula potrebu diverzificiranja obrazovanja, osobito u kontekstu gospodarske krize, koja ne smije postati izgovor za smanjivanje ulaganja. 

'Trebaju nam dobri ciljevi, ali i dobri temelji za suradnju', rekla je češka ministrica Miroslava Kopicova. 

Ključni element novog okvira bit će poboljšanje statusa učitelja, koji, kako je istaknuto, imaju središnju ulogu u ostvarenju ciljeva i razvoju profesije. 

Nekoliko ministara upozorilo je da reforme moraju biti u skladu s nacionalnim posebnostima, no svi su se složili da se moraju temeljiti na četiri strateška cilja, a to su cjeloživotno obrazovanje i mobilnost, kvalitetnije i učinkovitije obrazovanje, promicanje pravednosti, socijalne kohezije i aktivnog građanstva te poticanje kreativnosti i inovativnosti, uključivo poduzetništvo, na svim obrazovnim razinama. 

'Ovaj okvir trebao bi nam dati cjelovitu sliku svih aspekata obrazovanja i omogućiti nam da djelujemo kako bismo se suočili s mnogobrojnim promjenama, a za to nam je potrebno visoko kvalificirano osoblje, preduvjet konkurentnosti i održivog razvoja', kazala je Kopicova, zatvarajući raspravu. 

'Usvojeni zaključci postavit će temelje za plodnu suradnju u predstojećem desetljeću', rekao je europski povjerenik za obrazovanje Jan Figel.  

Ministri obrazovanja razmijenili su također stajališta o razvoju partnerstava između obrazovnih institucija i socijalnih partnera, osobito poslodavaca, u kontekstu cjeloživotnog obrazovanja. 

Zaključili su da bolja suradnja između poslodavaca i obrazovnih institucija može donijeti koristi svima. Bolje poznavanje tržišnih trendova može, štoviše, pridonijeti prilagodbi obrazovanja budućim potrebama i jačanju motivacije studenata. Istodobno, suradnja s obrazovnim institucijama može pomoći profesionalnom razvoju radnika. 

'Tješnja suradnja između svijeta obrazovanja i svijeta rada ključni je element reforme naših obrazovnih sustava. To će mladima omogućiti da steknu ključne vještine za rad', rekao je povjerenik Figel. 

 

Više o tome:

Vijeće EU: Education - the foundation for future success