naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rassmusen želi da Danska što prije uvede euro

Danski premijer Lars Lokke Rasmussen rekao je kako želi da njegova zemlja što prije uvede euro, prenosi u četvrtak 14. svibnja agencija Agence Europe.  

'Želim da Danska postane punopravna članica eurozone. S našim tečajem vezanim uz euro, mi zapravo već imamo euro. Samo ga zovemo danska kruna', rekao je novinarima u Bruxellesu u srijedu. 

On je naglasio da se nada da će se njegova vlada riješiti što je prije moguće četiri izuzeća (euro, područje zajedničke obrane, područje pravosuđa i unutarnjih poslova te državljanstva) koje je Danska ishodila prije drugog referenduma o Sporazumu iz Maastrichta 1993. Dodao je da ipak zasad nije određen datum za referendum ili više njih. 

Međutim, prije nego se ta pitanja mogu staviti Dancima na izjašnjavanje, moraju se riješiti dva institucionalna pitanja, rekao je. Prvo je vezano uz rješavanje pitanja Lisabonskog ugovora, a drugo je da velika većina danskog parlamenta mora biti za to. 

Po istraživanju javnog mišljenja koje je u četvrtak objavljeno u listu Jyllands-Posten, a prenosi agencija France presse, relativna većina Danaca protivi se uvođenju eura. Njih 45,2 posto su za zadržavanje krune, a 43,6 za uvođenje eura. 

Danska je zadnji put održala referendum o euru 2000., kada je on odbačen s 53,2 posto glasova. 

Danska će također poduprijeti drugi mandat predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa ako se bude kandidirao, rekao je Rasmussen. 

'S našeg stajališta, Komisija na čelu s Barrosom odlično je radila. On može računati na našu potporu za novo imenovanje', rekao je Rasmussen nakon sastanka s predsjednikom EK. 

Komisija treba snažnog predsjednika kao što je Barroso kada se radi o pitanjima poput ekonomske i financijske krize i kako bi EU i dalje imala vodeću ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je danski premijer. 

Hina