naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske vlade ne ispunjavaju ciljeve glede pomoći zemljama u razvoju

Zemlje članice Europske unije neće ispuniti obećanja o pomoći zemljama u razvoju na koju su se obvezale do 2010. godine, pišu u petak 15. svibnja europski mediji pozivajući se na izvješće objavljeno dan ranije u Bruxellesu.  

Po tom izvješću, članice EU neće ispuniti sve do 2012. ciljeve o pomoći na koju su se obvezale do 2010., osim ako se hitno ne poduzmu ozbiljne akcije.  

'Povijest će suditi Europi na temelju akcija koje će sada poduzeti', rekao je Justin Kilcullen, predsjednik CONCORD-a, organizacije za pomoć u razvoju koja je provela studiju. 

'Ako Europa ne bude djelovala, smatrat će se da smo okrenuli leđa najsiromašnijima u vrijeme kad im je najviše potrebno', kazao je. 

Studija je pokazala i da neke zemlje EU umjetno napuhavaju brojke o pomoći, a samo nekoliko ih je na dobrom putu da ispune ciljeve do 2010. 

Prošle godine, Velika Britanija dala je 0,41 posto nacionalnog dohotka za pomoć, jednako kao i Španjolska, ali manje nego Luksemburg (0,92 posto), Švedska (0,90 posto), Danska (0,78 posto) i Nizozemska (0,75 posto). Italija (0,16 posto) je na dnu popisa od 15 zemalja koje su obećale dati najmanje 0,56 posto nacionalnog dohotka za pomoć do 2010., a 0,7 posto do 2015.  

Što se tiče obećanja do 2010., Nizozemska će ispuniti cilj od 0,56 posto, a Velika Britanija, Španjolska i Luksemburg 'vjerojatno' će to učiniti. 

Belgija sigurno neće ispuniti cilj, a Irska, Danska i Švedska 'vjerojatno' ga neće ispuniti. 

Tih osam zemalja dobrovoljno su povećale i ciljeve koje je EU postavila do 2015.: Velika Britanija je obećala 0,7 posto do 2013., Irska istu brojku do 2012., dok je Luksemburg podigao brojku na čak 1 posto nacionalnog dohotka za sljedeću godinu. 

S druge strane, Estonija, Grčka i Latvija smanjile su svoje obećanja za sljedeću godinu ispod 0,56 posto. 

Hina