naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U ponedjeljak i utorak proširen sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove EU

Sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove Europske unije, kojeg čine ministri vanjskih poslova zemalja članica, u ponedjeljak 18. i utorak 19. svibnja će biti proširen i na ministre obrane i ministre zadužene za razvoj.  

Riječ je o nizu sastanaka koji se održavaju svakih šest mjeseci, a koji se u europskom žargonu nazivaju 'jumbo' Vijeće. Sastancima će predsjedati ministri nove češke vlade. 

Ministri vanjskih poslova na svom odvojenom sastanku u ponedjeljak razgovarat će o pripremama za summit EU-a koji se održava 18. i 19. lipnja, zatim o priprema za summit s Rusijom. Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane razgovarat će se o stanju u Bosni i Hercegovini i Somaliji.  

Ministri obrane će na svom odvojenom sastanku razgovarati o misijama u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike i razvoju obrambenih kapaciteta. Ministri obrane triju kandidatskih zemalja te ministri europskih zemalja izvan EU-a, ali koje su NATO-u (Norveška, Island i Albanija), sastat će se u ponedjeljak popodne s ministarskom trojkom EU-a. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović. 

U ponedjeljak popodne i u utorak ujutro sastaju se ministri zaduženi za razvoj, koji će razmatrati mogućnost pomoći zemljama u razvoju u svjetlu gospodarske krize.  

U okviru priprema za lipanjski summit EU-a, glavna je tema kako u pravni tekst pretočiti politički dogovor s prosinačkog summita da se Irskoj daju određena jamstva kako bi Dublin u zamjenu za to raspisao novi referendum o Lisabonskom ugovoru.  

Irska je tražila da se zadrži pravilo prema kojem svaka zemlja članica ima pravo na povjerenika u Europskoj komisiji te jamstva da Lisabonski ugovor ne utječe na njezinu poreznu politiku, vojnu neutralnost te na neka socijalna i etička pitanja. Dublin traži da takva jamstva moraju biti pravno obvezujuća što znači da će ih se morati ratificirati u svim zemljama članicama.  

Kako ponovna ratifikacija Lisabonskog ugovora u zemljama koje su to već obavile ne dolazi u obzir, najvjerojatnija je opcija da se ta jamstva kao protokol pridodaju prvom pristupnom ugovoru, najvjerojatnije s Hrvatskom. Ali, i tu bi mogle nastati poteškoće ako Slovenija nastavi s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora. 

Do sada se još nije započelo s pisanjem teksta tih jamstava. U tijeku su konzultacije sa zemljama članicama, a Irska o tome intenzivno razgovora s pravnom službom Vijeća EU-a.  

Češko predsjedništvo ističe kako želi da se ta 'jamstva što prije dovrše u suradnji s Irskom i pod nadzorom drugih zemalja' kako bi ih moglo potvrditi Europsko vijeće na summitu 18. i 19. lipnja. Cilj je da tekst pravno obvezujućih jamstava bude gotov i usuglašen kako bi se bez rasprave mogao prihvatiti na sastanku ministara vanjskih poslova 15. lipnja, nakon čega bi trebala još samo formalna potvrda na summitu čelnika EU-a. 

Ministri će također razgovarati o pripremama za summit s Rusijom, zatim o stanju na Bliskom istoku, Mianmaru, Šri Lanki i Iranu.

Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane razgovarat će se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o vojnoj operaciji Althea te o stanju u Somaliji i operaciji protiv piratstva u somalskim vodama.  

Ministri obrane će na svom zasebnom sastanku razgovarati o razvoju Europske obrambene i sigurnosne politike te jačanju kapaciteta europske obrane. Ministri za razvoj razgovarat će o mogućoj pomoći zemljama u razvoju u svjetlu gospodarske krize.(Hina) 

 

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo: Czech Foreign Minister Jan Kohout to chair GAERC