naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Europski dan pomorstva 20. svibnja u Rimu

Europski dan pomorstva obilježit će se ove godine trodnevnom konferencijom koja se o ovog tjedna održava u Rimu. 

'More je uvijek bilo ključan element europskog napretka. Naš kontinent ima gotovo 70 tisuća kilometara obale i 22 od 27 članica EU su pomorske ili otočke zemlje. Naše pomorske regije dom su preko 40 posto populacije, generiraju 40 posto naše ekonomije i zapošljavaju oko 5 miljuna ljudi', kaže Europska komisija koja zajedno s talijanskom vladom organizira konferenciju koja se održava od 18. do 20. svibnja. 

Ona će okupiti i predstavnike EU i one iz trećih zemlja, posebno iz regije Mediterana kako bi se raspravilo o globalnim izazovima s kojima se pomorska Europa danas suočava. 

Teme će, između ostalih, biti integrirano pomorsko upravljanje, nove tehnologije, planiranje pomorskog prostora, sustavi nadzora na morima, te održivi obalni turizam i reforma Zajedničke ribarske politike. 

Europski dan mora 20. svibnja proglašen je u okviru europske integrirane pomorske politike pokrenute 2007. 

Na konferenciji bi trebali sudjelovati, između ostalih, talijanski premijer Silvio Berlusconi, češko predsjedništvo EU, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, te predstavnici Europske komisije. 

 

Više o tome:

Europska komisija: All EU countries to celebrate European Maritime Day in Rome, 18-20 May