naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šmatko: Južni tok bit će završen prije Nabucca

Ruski plinovod Južni tok 'ima sve izglede' biti dovršen prije plinovoda Nabucco koji podupire Europska unija, izjavio je u ponedjeljak 18. svibnja ruski ministar energetike Sergej Šmatko.  

'Južni tok ima sve izglede da bude završen prije Nabucca', istaknuo je Šmatko, a prenose ruski mediji. Dodao je da će provedba tog projekta uskoro početi. 

Plinovod Južni tok zajednički je projekt ruskog plinskog diva Gazproma i talijanske energetske tvrtke Eni. Plinovod će ići ispod Crnoga mora i povezivat će Rusiju i Europu, a zaobići će Ukrajinu. 

Smatra se da je taj projekt konkurent Nabuccu, plinovodu koji podržava EU, a koji bi uzimao plin u Kaspijskoj regiji i isporučivao ga prema Austriji preko Turske i tako zaobišao ruski teritorij. 

Za Europsku uniju Nabucco predstavlja način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu i izbjegavanje mogućih kriza u opskrbi plinom, kao što je bila ona u siječnju kada je zbog spora oko cijene plina između Rusije i Ukrajine prekinuta isporuka plina europskim zemljama. 

Međutim, Moskva je više puta kritizirala Nabucco, a stručnjaci su doveli u pitanje postojanje dovoljne količine plina za takav ambiciozan projekt plinovoda. 

Prošloga tjedna Gazprom i Eni dogovorili su se na sastanku kojemu su nazočili ruski premijer Vladimir Putin i njegov talijanski kolega Silvio Berlusconi da će povećati kapacitet Južnog toka s 31 milijarde prostornih metara na 63 milijarde prostornih metara godišnje.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Russian firm seen as hostile bidder for Nabucco