naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pjer Šimunović u Bruxellesu s ministarskom trojkom EU-a

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović sudjelovao je u ponedjeljak 18. svibnja u Bruxellesu na sastanku s ministarskom trojkom EU-a na kojem se razgovaralo o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici i operacijama EU-a.  

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava sastanak Vijeća za opće i vanjske poslove Europske unije, koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica, kojima su se pridružili ministri obrane i ministri zaduženi za razvoj. Riječ je o nizu sastanaka koji se održavaju svakih šest mjeseci. 

Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane razgovarat će se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, zatim o vojnoj operaciji Althea u toj zemlji te o stanju u Somaliji i operaciji protiv gusarenja u somalskim vodama.  

Ministri obrane će na svom zasebnom sastanku razgovarati o razvoju Europske obrambene i sigurnosne politike te jačanju kapaciteta europske obrane. Ministri za razvoj razgovarat će o mogućoj pomoći zemljama u razvoju u svjetlu gospodarske krize. 

Ministri obrane su na svom odvojenom sastanku razgovarali o misijama u sklopu Europske sigurnosne i obrambene politike i razvoju obrambenih kapaciteta.  

Nakon toga održan je sastanak predstavnika triju kandidatskih zemalja te europskih zemalja izvan EU-a, ali su članice NATO-u (Norveška, Island i Albanija) s ministarskom trojkom EU-a. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović. 

'Hrvatska sudjeluje u svim područjima Europske sigurnosne i obrambene politike, počevši od Afganistana, operaciji na Kosovu i operaciji NAFVOR Atalanta u Somaliji s pet mornaričkih časnika ukrcanih na brodove EU-a. Hrvatska također logistički i operativno pridonosi europskoj operaciji Alteha u Bosni i Hercegovini', rekao je nakon sastanka Pjer Šimunović. 

'Hrvatska također pozdravlja pojačanu međunarodnu pozornost prema Bosni i Hercegovini, koja se očituje posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena i visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Pojačana pozornost i potpora Bosni i Hercegovini u smislu njezine europske perspektive u interesu je svih triju njezinih konstitutivnih naroda i u najboljem interesu Republike Hrvatske', istaknuo je Šimunović. 

Solana je na konferenciji za novinare izjavio da će zajedno s potpredsjednikom Bidenom uputiti poruke da EU i Sjedinjene Države imaju ista stajališta prema BiH. 

'Prvi put ću posjetiti BiH zajedno s potpredsjednikom Bidenom. Tamo će se sastati sa svima i uputit ćemo im jasne signale da su stajališta EU-a i Sjedinjenih Država ista glede postupnog prijenosa ovlasti s Ureda visokog predstavnika na posebnog predstavnika EU-a za BiH', rekao je Solana. 

Solana je dodao da će zajedno s Bidenom ustrajati na tome da 'sve strane u BiH moraju preuzeti odgovornost kako bi država dobro funkcionirala'. 

Hina