naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija potvrdila da je primila slovenski odgovor na Rehnov prijedlog

Europska je komisija u utorak 19. svibnja potvrdila da je dobila slovenski odgovor na konačni prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se hrvatsko-slovenski granični prijepor riješi pred ad hoc arbitražnim sudom.  

'Mogu potvrditi da je ured povjerenika za proširenje Ollija Rehna zaprimio slovenski odgovor koji ćemo analizirati. Za sada nema predviđenih sastanka', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Europske komisije Amadeo Altafaj Tardio. 

Hrvatska je Rehnov prijedlog prihvatila još 8. svibnja, a Slovenija svoj pristanak uvjetuje prihvaćanjem njezinih dopuna, koje mijenjaju samu bit prijedloga koji je Hrvatska prihvatila u obliku u kojem je ponuđen, bez ikakvih dopuna. 

Iako sadržaj dopuna nije poznat, slovenski su mediji proteklih dana objavili da se tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono). Zbog bilateralnog graničnog prijepora Slovenija već mjesecima blokira hrvatske pristupne pregovore. 

Povjerenik Rehn je 22. travnja ponudio Hrvatskoj i Sloveniji da se granično pitanje između dviju zemalja rješava pred ad hoc arbitražnim sudom. Po prijedlogu, graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom.  

Režim korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao bi se po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa. 

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka - Francuska, Češka i Švedska - a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luksemburgu. 

Hina