naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pokretanje SIS-a II na dobrom putu

Europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot smatra kako je pokretanje schengenskog informacijskog sustava II (SIS II) na dobrom putu, piše u srijedu 20. svibnja agencija Agence Europe.  

'Posljednji testovi bili su pozitivni, tehnički temelji novog sustava izgledaju dobro, stoga ćemo održati raspravu na sljedećem sastanku ministara pravosuđa schengenskog područja 4. i 5. lipnja u nadi da će se postići odluka do kraja godine', rekao je Barrot u intervjuu švicarskom dnevnom listu Le Temps od utorka. 

Njegovi komentari u suprotnosti su s onima njemačkog i austrijskog izaslanstva, čiji su diplomatski izvori rekli prošli mjesec da Komisija neće moći ispuniti postavljeni rok - planirano je da SIS II bude pokrenut u rujnu ove godine - kao i da 'ne govori istinu' o pravom stanju stvari. 

U intervjuu, Barrot je također kritizirao česte kontrole putnika koje provodi švicarska policija.

'Schengenski sporazumi omogućavaju zemljama članicama da provode kontrole identiteta iz različith razloga, kao što je primjerice sumnja na krijumčarenje droge', rekao je. 'Ipak, nema govora o tome da bi takve kontrole bile redovite i sustavne. Ako se radi o tome, tada policijska praksa nije u skladu s duhom Schengena i mogla bi postati realni problem'. 

'Mogu postojati kontrole, ali za njih mora postojati točan razlog. Nema svrhe ukidati granice samo da bi se povećao broj kontrola identiteta unutar schengenskog prostora', kaže povjerenik. 

U kontekstu slobodnog kretanja radnika, švicarska vlada trenutno razmatra mogućnost aktiviranja zaštitne klauzule jer su kvote za dozvole dugog boravka za građane EU-a premašene. 

'Primjena zaštitne klauzule je moguća. To ne bi bilo protivno ugovorima, ali to vidim kao loš politički signal', rekao je Barrot, tvrdeći da bi bilo šteta da slika Švicarske otvorene Europskoj uniji bude narušena. 

Hina