naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Češko predsjedništvo se nada otvaranju barem jednog poglavlja s Turskom

Češko predsjedništvo Europske unije priopćilo je kako se nada da će se otvoriti barem jedno poglavlje turskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja njezinog predsjedanja blokom 30. lipnja, i to poglavlje Porezi, piše u srijedu 20. svibnja agencija Agence Europe.  

Obraćajući se novinarima nakon Vijeća za pridruživanje EU-Turska koje je održano u utorak u Bruxellesu, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je nadu da će i druga poglavlja, poput Socijalne politike i zapošljavanja, Tržišnog natjecanja i Okoliša uspjeti nakon toga biti otvorena. 

U ovom trenutku, Turska je otvorila 10 od 33 poglavlja pregovora i samo jedno privremeno zatvorila. 

Poglavlja Energetika i Obrazovanje i kultura tehnički su spremna, ali ih blokira Cipar iz političkih razloga. 

Uz to, osam poglavlja je službeno zaleđeno od prosinca 2006. zbog toga jer Turska ne provodi Protokol iz Ankare o carinskoj uniji. 

Konačno, Francuska blokira otvaranje još pet poglavlja jer oni pripremaju Tursku za punopravno članstvo čemu se Pariz protivi. 

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu rekao je kako Turska ima samo jedno na umu: punopravno članstvo u Europskoj uniji. 'Mi nećemo prihvatiti ništa drugo', naglasio je. 

'Turska će održati svoja obećanja (u smislu reformi). Očekujemo istu lojalnost od strane EU-a', rekao je Davutoglu, misleći pritom na nedavne izjave francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel koji se zalažu za 'privilegirano partnerstvo' s Turskom umjesto punopravnog članstva. 

 

Više o tome:

EUobserver: Turkey receives reassurance on EU membership bid