naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Summit EU-a i Kine zapeo na problematičnim pitanjima

Summit EU-a i Kine u Pragu, koji je trebao unaprijediti međusobne odnose, zapeo je jer dvije strane nisu mogle pronaći zajednički jezik niti oko jednog otvorenog pitanja.  

Nakon što Unija i Kina nisu uspjele usuglasiti stajališta o brojnim spornim pitanjima, uključujući Mianmar, Sjevernu Koreju, Tajvan, klimatske promjene i liberalizaciju trgovine, kineski premijer Wen Jiabao pozvao je EU da proširi 'praktičnu suradnju'. 

'Najvažnije je držati se načela uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutarnja pitanja', rekao je Jiabao na konferenciji za novinare nakon summita. 

Pozvao je Uniju da 'osigura da pojedinačni incidenti ne utječu negativno na naše bilateralne odnose'. 

Usto treba 'povesti računa o pitanjima koja zabrinjavaju obje zemlje, ispravno pristupiti osjetljivim pitanjima i truditi se da pojedinačni izgredi ne utječu na naše uravnotežene odnose', upozorio je. 

Kineski čelnik je govorio nakon susreta na vrhu s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, i s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom. 

Uoči summita, diplomati su rekli da su obje strane predložile dugačku završnu izjavu s usuglašenim stajalištima o spornim pitanjima. Nacrt EU-a bio je na deset stranica, a kineski na sedam. 

U nacrtima izjava očite su velike razlike u vezi s kontroverznim pitanjima, kažu diplomati. Ni u dvosatnim razgovorima, čelnici EU-a i kineski premijer Jiabao nisu uspjeli prevladati te razlike i usuglasiti zajedničko stajalište ni o jednom pitanju. 

Umjesto toga izdali su zajedničko priopćenje na jednoj stranici u kojem stoji da su se 'usredotočili' na gospodarske i klimatske probleme i 'razmijenili stajališta' o diplomatskim pitanjima, ne spominjući pritom jesu li se o ijednom složili. 

Priopćenje se zaključuje rečenicom kako su 'dvije strane izrazile svoju predanost jačanju suradnje'.

  

Više o tome:

  • Češko EU predsjedništvo: Joint Press Communique of the 11th EU-China Summit
  • EUobserver: China warns EU not to meddle in internal affairs
  • EUbusiness: China warns EU on meddling in internal matters at summit