naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Češki dužnosnik: Rehnov prijedlog prihvatiti 'takvog kakav jest'

Predsjednik Senata Češke Premysl Sobotka izjavio je u četvrtak 21. svibnja u Zagrebu da bi prijedlog povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna o rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije trebalo prihvatiti 'takvog kakav jest' i izrazio zadovoljstvo što ga je nedavno prihvatio Hrvatski sabor.  

'Kompromisni prijedlog Europske komisije trebalo bi prihvatiti takvog kakav jest i drago mi je da je Hrvatski sabor dao suglasnost', izjavio je Sobotka nakon razgovora s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. 

Predsjednik Senata Češke, trenutne predsjedateljice Unijom, dodao da će Hrvatska 'u vrlo kratkom vremenu' postati članicom EU-a, nakon čega će suradnja Zagreba i Praga biti vrlo važna. 

Dvojica dužnosnika razgovarala su o bilateralnim odnosima ustvrdivši da su oni prijateljski i bez otvorenih pitanja. 

'Naš jedini problem je ubrzanje pristupanja Hrvatske u EU', rekao je Sobotka dodajući da će o hrvatsko-slovenskom sporu koji blokira pristupne pregovore razgovarati s kolegama iz srednje Europe i ostalima. 

Bebić je zahvalio Češkoj na potpori u pristupanju EU-u i NATO-u i posebno pozdravio stav Praga kako je potrebno jačati suradnju EU-a s jugoistokom Europe. 

Hina