naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Države članice EU ulaze u utrku za sjedište novog tijela za energetiku

Švedska bi mogla naslijediti problem gdje smjestiti više novih europskih agencija kada preuzme predsjedanje EU-om 1. srpnja, između ostalih sjedište novog europskog energetskog tijela. 

Početkom ovoga tjedna, tri države - Rumunjska, Slovačka i Slovenija - iskazale su interes da budu sjedište novog energetskog tijela, što je dokaz da to pitanje dobiva sve veću političku važnost. Sve tri države ocjenjuju da će natječaj biti 'vrlo težak'. 

'To je prije svega pitanje prestiža', rekao je Piotr Kaczynski iz bruxelleskog Centra za europske studije. On naglašava da sjedište ima utjecaj na to kako će agencija funkcionirati. 

Njegov kolega i stručnjak za energetsku regulativu Christian Egenhofer također predviđa žestoko natjecanje budući da europske agencije općenito imaju tendenciju širiti se, stvarati nove poslovne mogućnosti i općenito su dobre za zemlju. 

Ideja o uspostavi Agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER) dobila je zeleno svjetlo u travnju ove godine, zajedno s pravilima o daljnjoj liberalizaciji plinskog i energetskog tržišta EU. 

Nekoliko prijestolnica odmah je željelo dobiti jamstva od agencije - koja bi mogla dobiti do sedam milijuna eura europskih sredstava svake godine i zaposliti 40 do 50 ljudi - da ona neće biti iznad ovlasti nacionalnih regulatora. 

U konačnici, agencija je osigurala obvezujuće ovlasti kada se radi o sukobima oko prekograničnih plinovoda i mreža, u slučajevima kada se nacionalni operateri ne mogu dogovoriti. 

Budući da se energetsko tržište sve više integrira a zemlje članice postaju sigurnije raditi pod njegovim 'kišobranom', agencija bi mogla u budućnosti i proširiti svoje ovlasti, predviđa Egenhofer. 

Iako su i Grčka i Cipar inicijalno izrazili interes, na kraju se natjecanje za sjedište ACER-a svelo na tri prijestolnice: Bukurešt, Bratislavu i Ljubljanu, a svaka od njih naglašava svoju vjeru u jedinstveno europsko energetsko tržište, svoju stručnost u tom sektoru, idealnu zemljopisnu poziciju i visoku kvalitetu životu u gradu. 

Prvi put će se o sjedištu agencije razgovarati na sastanku ministara za energetiku, 12. lipnja u Luksemburgu. 

Ipak, cijelo pitanje najvjerojatnije će pasti na leđa nadolazećem švedskom predsjedništvu. Diplomati procjenjuju da će Švedska željeti donijeti paket u kojem će se odlučivati o ACER-u zajedno s pitanjem Galilea i Europskog ureda za koordinaciju pitanja azila. 

Dok Rumunjska nije nikada aplicirala za sjedište Galilea, Ljubljana trenutno želi i to sjedište, a u prošlosti nije uspjela dobiti Frontex, agenciju zaduženu za sigurnost europskih vanjskih granica, kao ni Europski institut za ravnopravnost spolova.

Isto tako, Slovačka okušava sreću po treći put, nakon što je izgubila od Vilniusa sjedište instituta za ravnopravnost spolova, a od Budimpešte Europski institut za inovacije i tehnologiju.

 

Više o tome:

EUobserver: EU states enter bidding contest for new energy body