naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija vjerojatno u lipnju aktivira Prijelazni sporazum sa Srbijom

Europska komisija će najvjerojatnije potkraj lipnja aktivirati Prijelazni trgovinski sporazum sa Srbijom i dati zeleni signal za ukidanje viza, prenosi u petak 22. svibnja beogradski dnevnik 'Blic' pozivajući se na dobro obaviještene izvore iz Bruxellesa.  

Nizozemska, zbog čijeg je dosadašnjeg nepokolebljivo tvrdog stajališta oko obveze Srbije da tribunalu u Haagu izruči Ratka Mladića, ipak je odlučila Srbiji omogućiti daljnje napredovanje k EU i time omogućila odmrzavanje dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), navodi 'Blic'. 

Izvor tog lista objasnio je da je Nizozemska odlučila malo omekšati svoje stajalište jer je shvatila da već previše dugo ustraje na samo jednoj stvari i da je u tome ostala osamljena.  

'To tako dugo ustrajanje postalo je kontraproduktivno pogotovo nakon što je zaista stvoren opći dojam da radimo sve kako bi uhitili preostale optužene za ratne zločine. Najava da će nam odmrznuti prijelazni sporazum i dati zeleno svetlo za dolazak na bijelu schengensku listu veoma je pozitivna i puno će nam značiti', rekao je za 'Blic' izvor koji se nedavno vratio iz Bruxellesa s tom porukom. 

Prilikom potpisivanja SSP-a sa Srbijom, u Luksemburgu 29. travnja 2008., Vijeće ministara EU odlučilo je da njegova ratifikacija i primjena, kao i primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma počnu tek nakon što Vijeće bude odlučilo da je Srbija ostvarila punu suradnju s Haškim tribunalom. 

Početkom rujna prošle godine SSP je ratificiran u srbijanskom parlamentu, a tjedan dana potom, na sastanku ministara vanjskih poslova EU, Nizozemska nije pristala na provedbu sporazuma sa Srbijom prije nego budu uhićeni i izručeni haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić.  

Poziv da jednostrano primijeni Prijelazni sporazum Srbiji je potom uputio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, što je tada izazvalo velike rasprave u srbijanskoj javnosti. 

Jednostranu primjenu Prijelaznog trgovinskog sporazuma, čiji je cilj postići što bržu primjenu odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Srbija je započela potkraj siječnja 2009. godine.  

Hina