naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Island podijeljen oko priključivanja EU-u

Nova islandska vlada formirana 10. svibnja službeno želi otvoriti pregovore s Europskom unijom, ali je podijeljena oko tog pitanja jer socijaldemokrati premijerke Johanne Sigurdardottir žele ući u EU, dok se njihovi lijevo-zeleni koalicijski partneri tome protive, piše u petak 22. svibnja francuski list Le Monde.  

Oni ipak neće kočiti pregovore, a konačni odgovor dat će parlament u kojem je većina za pristupanje Uniji. Naime, lijevo-zeleni ne žele da to pitanje oslabi koaliciju već puštaju svoje zastupnike da glasuju po slobodnoj volji.  

Javno mišljenje malo je protiv, a malo za pristupanje. Na Islandu se nikad ne govori o 'ulasku u Europu' već o 'pokretanju pregovora s ciljem eventualnog pristupanja'. 

Konzervativci bi pak željeli usvojiti euro bez ulaska u EU, ali Bruxelles je jasno rekao da nema eura bez prethodnog članstva. 

Sindikati su za priključivanje Uniji, poljoprivrednici čija je proizvodnja zaštićena od konkurencije i ribari koji se boje da će ostati bez ekskluzivne zone, protiv. 

Nitko od susjeda Islanda nije u EU, a dio Islanđana osjeća se bliže Americi nego Europskoj uniji.  

Island je dio Europskog ekonomskog prostora, zajedno s Norveškom i Lihtenštajnom. To na Islandu znači 'imati sve prednosti Europe, ali ne i nedostatke', ocjenjuje Le Monde. 

Zemlja koja je do stečaja banaka bila vrlo bogata, sada želi naći svoje mjesto u zajednici država, a s obzirom na devalvaciju krune većina bi željela euro.  

Biti proeuropski orijentiran u Reykjaviku je koncept bez smisla jer ulazak u EU ili ostanak izvan nje isključivo je ekonomsko pitanje, ocjenjuje na kraju list. 

Hina