naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles najavljuje stroži nadzor financijskih institucija

Europska komisija idući će ovaj iznijeti nove planove pooštravanja nadzora financijskih institucija, iako je Britanija već izrazila svoje protivljenje novim mjerama, saznaje se iz izvora bliskih Komisiji.  

Jedan od ključnih prijedloga EK je uspostava novog Europskog vijeća za sistemske rizike (ESRC), kojemu bi na čelu bila Europska središnja banka (ECB) zajedno s guvernerima središnjih banaka EU-a, a koje bi EU zemljama davalo rano upozorenje na prijetnje financijskoj stabilnosti. 

To tijelo ne bi imalo nikakve pravno obvezujuće ovlasti, stoji u nacrtu izvješća EK kojeg je dobila na uvid novinska agencija AFP. 

Komisija također predlaže uspostavu Europskog sustava financijskih supervizora (ESFS), koje bi se sastojalo od tri nova EU tijela s legalnim ovlastima za vršenje nadzora nad bankovnim, osiguravateljskim te sektorom vrijednosnica. 

Kako ističe Komisija u svojem izvješću, manjkavost postojećeg sustava nadzora dosad je imala drastične posljedice po globalni financijski sustav.

'Mnoge neravnoteže koje su se razvile unutar globalnog financijskog sustava prije krize mogu se pripisati pretjeranom rastu kredita i oštrom rastu cijena imovine, uz općenito podcjenjivanje financijskih rizika u razdoblju održivog gospodarskog rasta bez inflacije'. 

Te su inicijative prvi put najavljene u veljači u izvješću istaknute Komisijine savjetodavne grupacije na čijem je čelu Jacques de Larosiere, bivši čelnik francuske središnje banke i direktor Međunarodnog monetarnog fonda. 

'Komisija podupire prijedlog de Larosiereovog izvješća da bi predsjedatelj ESRC-a trebao biti predsjednik ECB-a, iako bi to mogao biti guverner bilo koje središnje banke', ističe se nadalje u tome tekstu. 

Britanija, koja nije članica eurozone te tako nema veze s ECB-om, već je izrazila svoje negodovanje zbog eventualnog prepuštanja tako velikih ovlasti u ruke ECB-a. 

ESFS će imati ovlasti rješavanja sporova između nacionalnih supervizora vezanih uz prekogranično poslovanje. 

Britanija, najveća sila financijskog sektora u Europi, protivi se davanju pravno ograničavajućih ovlasti u ruke paneuropskih vlasti. Europska komisija svoje će izvješće objaviti u srijedu 27. svibnja.

Hina