naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Državni i privatni sektor moraju se zajedno suočiti s klimatskim promjenama

Problem klimatskih promjena pretežak je da bi se državni sektor mogao njime samostalno pozabaviti, upozorio je u ponedjeljak 25. svibnja predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu.  

'U suočavanju s problemom klimatskih promjena akcija državnog sektora neće biti dovoljna', kazao je Barroso u obraćanju skupu od oko tisuću poslovnih čelnika, te upozorio da se u suočavanju s tim problemom moraju ujediniti sve strane, zakonodavci, tvrtke i potrošači. 

U Kopenhagenu će se u prosincu održati ključni UN-ovi pregovori na kojima će zemlje pokušati dogovoriti strategiju smanjenja emisija CO2. 

'Neće biti lako. Taj je sastanak prevažan da bi smio biti neuspješan', kazao je Barroso. 

'Gospodarska kriza je poticaj na promjene, a ne opravdanje za nepoduzimanje potrebnih koraka', kazao je on nadalje, u odgovoru upućenom onima koji dovode u pitanje provedbu ključnih promjena i smanjenja emisija u okolnostima nastavljene gospodarske krize. 

'Cijena klimatskih promjena bit će daleko veća ne počnemo li odmah s prilagodbama', dodao je. 

Barroso je nadalje naglasio da obnovljivi izvori energije također nude nove poslovne i mogućnosti zapošljavanja, te ustvrdio kako europska industrija nema vremena za gubljenje u potrazi za inovativnim rješenjima. 

Mnoge kompanije su u potrazi za dosljednim, stabilnim i učinkovitim okvirom mjera koji bi se bavio ulagačkim pitanjima, kazao je. On je također pozdravio pozitivno sudjelovanje SAD-a u globalnoj raspravi o klimatskim promjenama. 

Svjetski poslovni samit o klimatskim promjenama počeo je u nedjelju. 

 

Više o tome:

Europska komisija: 'The business solution to the problem of climate change'