naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU usvojio shemu plave karte

Zemlje članice EU-a usvojile su shemu plave karte svrha koje je privući visokokvalificirane radnike izvan bloka na rad u Uniju, te dale zeleno svjetlo planu prema kojem će se uvesti sankcije za europske poslodavce koji zapošljavaju ljude 'na crno'.  

'Vrlo mi je drago da smo danas odlučili uvesti dva važna elementa naše zajedničke imigracijske politike', rekao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak europski povjerenik za pravosuđe Jacques Barrot. 

'Visokokvalificirana i visoko obučena imigracija u Europi povećava našu konkurentnost i ekonomski rast, te pomaže u borbi s demografskim problemima koji rezultiraju starenjem stanovništva', dodao je. 

Plava karta omogućit će stranim radnicima da se zaposle u bilo kojoj zemlji članici EU-a, osim u Velikoj Britaniji, Irskoj i Danskoj. Dvadeset i četiri zemlje članice koje su potpisale shemu imat će dvije godine da je prenesu u nacionalne zakone. 

Karta će omogućiti svojim nositeljima isti tretman kao onaj koji imaju državljani određene zemlje EU kada se radi o 'radnim uvjetima, uključujući plaću i otkaze', priznavanju kvalifikacija, pravu na sudjelovanje u sindikatima te ograničenu socijalnu sigurnost i prava na mirovinu. 

Budući da se broj stanovnika EU-a sve više smanjuje, zemlje članice traže stranu radnu snagu kako bi popunile neka radna mjesta. 

Što se tiče kazni za zapošljavanje radne snage 'na crno' - trenutno ima između 4,5 i 8 milijuna ljudi koji ilegalno rade u europskoj građevinskoj i hotelskoj industriji te u poljoprivredi - one bi trebale stupiti na snagu 2011. 

Poslodavci će se suočiti s kaznama, a u najgorim slučajevima i zatvorom. Kažnjene kompanije mogu dobiti zabranu sudjelovanja u javnim natječajima pet godina, može se od njih zatražiti da vrate javni novac, ili se može tražiti njihovo zatvaranje. 

 

Više o tome: