naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Makedonci uskoro bez viza u EU, za Srbiju i Crnu Goru ostaju

Europska komisija predstavila je u ponedjeljak 25. svibnja zemljama članicama EU-a izvješće o tome koliko zemlje zapadnog Balkana ispunjavaju kriterije za ukidanje viza, a u njemu je najbolje ocjene dobila Makedonija, a najlošije Albanija i BiH.  

Po tom izvješću koje nije službeno objavljeno već je postavljeno na web stranicu Europske inicijative za stabilizaciju (ESI), instituta poznatog po analizama i istraživačkom radu na jugoistočnoj Europi, samo Makedonija, koja je dobila status kandidata za EU 2005., ispunjava sve potrebne uvjete da bi se njezinim građanima omogućila putovanja u Europsku uniju bez viza. 

Kriteriji uključuju 'sigurnost identifikacijskih dokumenata, pitanja ilegalne imigracije uključujući readmisiju, javni red i sigurnost, vanjske odnose i temeljna prava', kaže se u izvješću. 

S druge strane, Srbija ispunjava 'većinu kriterija' stoji u izvješću, a Crna Gora, koja je u prosincu dala zahtjev za članstvo, također je ocijenjena kao zemlja koja 'ispunjava većinu kriterija'. 

Albanija i BiH dobile su najniže ocjene, a Kosovo, čiju neovisnost ne priznaju Srbija, Rusija i pet od 27 zemalja EU-a, nije u tom procesu ocjenjivanja. 

Europski povjerenik za pravosuđe i sigurnost Jacques Barrot najavio je da će 'što je prije moguće predstaviti prijedloge kojima bi se ukinule vize za građane zemalja koje ispunjavaju kriterije'. 

Bruxelles već dulje vremena želi potaknuti 'kontakt ljudi' s tim zemljama, ali neke zemlje članice odbijaju prebrzo liberalizirati vizni režim, prije svega iz straha od ilegalne imigracije. 

Ranije izvješće predstavljeno je zemljama članicama u studenom a nakon toga više misija posjetilo je regiju između siječnja i ožujka. 

Zemlje članice trebale bi predstaviti Komisiji svoje mišljenje o njezinu izvješću, nakon čega bi im Komisija trebala na usvajanje predati konačno izvješće. 

Moguće je da Makedonci počnu bez viza putovati u EU već od sljedeće godine.

 

Više o tome:

EUobserver: Macedonia a step closer to visa-free travel to EU