naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija iznijela prijedlog reforme sustava nadzora financijskih tržišta

Bankovni sektor trebao bi se naći pod većim povećalom prema u srijedu 27. svibnja iznijetom planu Europske komisije koji ima za cilj izvući pouke iz kreditne krize i bolje zaštititi ulagače pogođene najgorom financijskom tržištu u desetljećima.  

Planovi EK čine temeljni program odgovora zemalja članica EU-a na aktualnu krizu. Imaju za cilj rano uočavanje naznaka jačanja rizika i sprečavanje situacije u kojoj bi vlade ponovno morale posrnulim bankama priskakati u pomoć iznosima koji dosežu milijarde eura. 

Britanija, najveće europsko bankovno središte, već je ranije iskazala negodovanje zbog navedenih planova, strahujući od gubitka neovisnosti regulative u slučaju uspostave novih, centraliziranih regulatornih tijela. 

Planovi EK temelje se na prijedlogu bivšeg guvernera francuske središnje banke Jacquesa de Larosierea i imaju načelnu podršku čelnika zemalja članica EU. 

Predstavljaju pokušaj hvatanja koraka regulative s već integriranim financijskim tržištem kojim dominiraju banke s prekograničnim poslovanjem kao što su HSBC, BNP Paribas i Santander, iako nadzor ostaje u rukama nacionalnih regulatora. 

Banke su brzo pokleknule pred kreditnom krizom djelomice i zato što nije postojala jasna predodžba o tome da nestabilnost neke institucije lako može utjecati na ostale. 

Komisija je predložila uspostavu dva paneuropska tijela čija bi zadaća bila ispravljanje izraženijih rupa u regulativi.  

Europsko vijeće za sistemske rizike (ESRC) koje bi činili središnji bankari i nacionalni regulatori bavilo bi se praćenjem svake naznake jačanja rizika i upućivalo bi pozive na poduzimanje akcije prije nego što se otmu kontroli. 

Europska središnja banka (ECB) trebala bi biti domaćin i predsjedatelj toga vijeća, što je korak za koji Britanija i nacionalni regulatori bankovnog sektora kažu da daje prevelike ovlasti središnjoj monetarnoj instituciji sa sjedištem u Frankfurtu. 

Predviđeno je i formiranje koordinacijske skupine među trima novim vlastima čija bi zadaća bila jamčiti dosljednu primjenu EU pravila diljem 27-članog bloka. Također bi imala nadređene ovlasti u odnosu na zemlju članicu koja ne poštuje zajedničke standarde. 

Tri nova tijela bila bi zadužena za nadzor nad osiguravateljskim, bankovnim i tržištem vrijednosnica. 

Planovi Komisije bit će upućeni na odobrenje čelnicima EU-a na samitu u lipnju, a EK će iznijeti odgovarajuće prijedloge zakona u drugom dijelu godine. Novi regulatorni sustav želi uvesti do 2010., brže nego je predvidio de Larosiere. 

Europski parlament i EU države donijet će konačnu odluku u vezi navedene reforme.  

 

Više o tome: 

Financial services: Commission proposes stronger financial supervision in Europe