naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ribarske flote i kvote za izlov podijelili ministre EU-a

Nakon dugačke rasprave u ponedjeljak 25. svibnja, ministri ribarstva EU-a složili su se da ribarska politika Unije zahtijeva reformu, ali nisu se približili odluci o smanjivanju ribarskih flota, o kvotama i odbačenoj ribi. 

Ministri su raspravljali o Zelenoj knjizi koju je Europska komisija objavila u travnju. Taj dokument naglašava žalosno stanje ribljih zaliha - 88 posto trenutno se previše izlovljuje - te smatra da je rješenje u smanjivanju ribarskih kapaciteta. 

Komisija je upravo prevelik broj brodova identificirala kao glavnog krivca za teškoće ribarske industrije. Neovisni analitičari, kako piše list Financial Times, sugerirali su da se kapacitet smanji za više od polovice. 

Iako se zemlje članice slažu da je status quo neodrživ, dogovor o smanjivanju nacionalnih kvota bit će teže postići. 

Unatoč činjenici da ribarstvo čini samo manji dio nacionalnog BDP-a, vlade su svjesne da sektor daje dosta radnih mjesta. 

Prije bilo kakvih ključnih odluka, Komisija želi što je više moguće u okviru sadašnjih zakona poboljšati ribarsku politiku i pozabaviti se pitanjem odbacivanja ribe. 

'To je praksa kojoj se mora stati na kraj', rekao je europski povjerenik za ribarstvo Joe Borg ministrima. 

Suočeni s ograničenjima oko količine ribe koju mogu uloviti, tzv. kvotama, i želeći zadržati samo najbolju i najprofitabilniju ribu, ribari često odbacuju dio ulova u more, unatoč malim izgledima da se te ribe oporave, kako bi svoje kvote napunili najvrednijom ribom. 

Procjenjuje se da se na svaki kilogram bakalara ulovljenog u Sjevernom moru drugi kilogram odbaci natrag u vodu. 

Danska ministrica zadužena za ribarstvo Eva Kjer Hansen zatražila je od svojih kolega da razmotre mogućnost uvođenja novog sustava po kojem bi se kvote dijelile prema ribi koja se ulovi a ne prema količini koja se donese u luke. 

Ta zemlja trenutno provodi pilot-projekt utemeljen na toj ideji, a prvi rezultati su pozitivni, kazala je Hansen. 

'Možemo vidjeti da su ribari precizniji kada love, više paze na to koje će vrste uloviti', kazala je. 

Kao dio tog projekta, na brodove su postavljene kamere koje prate što je u mrežama a ribari koji prihvate taj sustav računanja kvota i kamere na brodu zauzvrat dobivaju više kvote. Danska namjerava završnu procjenu te sheme predstaviti najesen.

To je samo početak rasprave o reformi Zajedničke ribarske politike a formalni prijedlog Komisije ne očekuje se prije sljedeće godine.  

Odluka vijeća o reformi ribarske politike mogla bi biti donesena 2011. ili čak 2012., objašnjava agencija Agence Europe. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU states wary of action on fisheries reform