naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel odbacila mogućnost brza proširenja EU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel iznova je u govoru o smjernicama europske politike na Humboltovu sveučilištu u Berlinu u srijedu 27. svibnja odbacila mogućnost brza proširenja EU-a, izrazivši uvjerenost da će Irci na referendumu planiranu za jesen ove godine prihvatiti Lisabonski sporazum.  

'Vjerujem da će Irci prihvatiti Lisabonski sporazum i da će on potkraj godine stupiti na snagu', rekla je Merkel obrativši se gostima i djelatnicima ugledna Humboldtova sveučilišta u Berlinu.  

Istaknula je kako je važno prihvatiti taj sporazum kako bi Europska unija nakon najnovijih proširenja učvrstila strukture i ojačala institucije što je, kako je naglasila Merkel, trenutačno potrebnije od brzih proširenja.  

'Mi zapadnobalkanskim zemljama u svakom slučaju moramo ostaviti otvorenu europsku perspektivu', rekla je Merkel i naglasila da proširenja neće biti prije nego bude prihvaćen spomenuti sporazum i ojačaju europske strukture. 

'To jest i ostaje jedno od načela njemačke europske politike', rekla je Merkel usprkos kritikama nekih europskih partnera njemačkih stajališta glede proširenja. Merkel i njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) koja bi, po sadašnjim pokazateljima, i nakon parlamentarnih izbora u rujnu mogla ostati na vlasti sljedeće četiri godine, u svom su programu za europske izbore prije nekoliko tjedana naglasili da se protive proširenju Europske unije, osim Hrvatske.  

Merkel se u govoru usprotivila i ideji 'Europe s dvjema brzinama' te davanju veće težine članicama EU-a koje su uvele euro. 

'Ne podupiremo nikakve podjele unutar Europe', rekla je Merkel, ali je istodobno naglasila da Njemačku i Francusku još vidi kao 'pokretačke snage' u Europi. 'Još smo u situaciji u kojoj je zajednička njemačko-francuska inicijativa najbolje jamstvo da se Europa može složiti glede napretka', zaključila je Merkel.  

Odbacila je optužbe nekih euroskeptičnih krugova po kojima Njemačka natprosječno mnogo uplaćuje u EU-ovu blagajnu.  

'Istina je da svakog njemačkog građanina članstvo u EU stoji 236 eura na godinu, ali Njemačka isto tako natprosječno i dobiva od zajedničkog tržišta', rekla je Merkel.  

Kancelarkin su govor u nekoliko navrata prekidali studenti prosvjedujući zbog teškog položaja visokog školstva te su tražili ukidanje školarina na njemačkim sveučilištima.  

Hina