naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Norveška nudi članicama EU 140 milijuna eura za projekte hvatanja ugljika

Norveški premijer Jens Stoltenberg ponudio je zemljama Europske unije oko 140 milijuna eura pomoći za razvoj projekata skupljanja i skladištenja ugljika (CCS), eksperimentalne i jako kontroverzne tehnologije kojoj je cilj očistiti industrije procese od emisija ugljičnog dioksida. 

'EU intenzivno se bavi razvojem i primjenom CCS tehnologija', kazao je Stoltenberg novinarima uoči velike međunarodne konferencije o toj temi u norveškom Bergenu. 

Njegova vlada spremna je izdvojiti taj iznos tijekom razdoblja od pet godina za potporu CCS projektima u 'odabranim zemljama članicama EU-a' u sklopu redovitog doprinosa Norveške Europskom gospodarskom prostoru (EEA). 

EEA je jedinstveno tržište koje povezuje EU i Europsko udruženje slobodne trgovine, trgovinski blok zapadnoeuropskih zemalja koje nisu članice EU-a, poput Islanda, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna. 

Norveška je lider u razvoju CCS tehnologije i na njezinom se teritoriju trenutno provode tri pilot projekta. 

Norveški premijer je istaknuo da je ta tehnologija potrebna, budući da globalna potražnja za energijom raste a istovremeno prijetnja promjene klime zahtjeva da svijet oštro smanji emisije stakleničkih plinova. CCS je 'jedino rješenje' za tu 'kvadraturu kruga', dodao je. 

'Studije pokazuju da će se u kratkoročnoj i srednjoročnoj perspektivi veliki dio svjetske opskrbe energijom temeljiti na fosilnim gorivima', kazao je Stoltenberg na konferenciji. 'Istovremeno, moramo oštro smanjiti globalne emisije stakleničkih plinova. Razvoj i promocija širenja CCS tehnologija bit će važni u rješavanju te dileme'. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: CCS, market liberalisation and energy security dominate the agenda of the EC – Norway Energy Dialogue
  • EUobserver: Norway offers EU €140m for carbon capture