naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy u sukobu sa skorašnjim predsjedništvom EU-a

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odgodio je svoj posjet Švedskoj za mjesec dana, službeno zbog nepredviđenih obveza, a neslužbeno zbog toga što ne želi zaoštravati razlike u pogledima sa Stockholmom glede proširenja EU-a na Tursku i državnim subvencijama automobilskoj industriji nekoliko tjedana prije nego što Švedska preuzme predsjedništvo EU-a, objavio je francuski dnevnik Le Monde.  

Kao razlog odgode posjeta navodi se intervju sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, objavljen u ponedjeljak u francuskom dnevniku Le Figaro. Bildt se u tom intervjuu zauzeo za primanje Turske, jer je to 'u strateškom interesu Europske unije'. Sarkozy je, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, protivnik turskog članstva i umjesto toga predlaže privilegirano partnerstvo s Ankarom. 

Sarkozyja je u intervjuu mogao naljutiti i Bildtov odgovor u vezi sa državnim potporama posrnuloj automobilskoj industriji. Francuski predsjednik snažno se zauzima za spas automobilske industrije, zbog čega je u nekim članicama kritiziran zbog protekcionističkih tendencija. 

Na pitanje hoće li švedska vlada poduprijeti svoje proizvođače automobila Volvo i Saab, koji su također u velikim poteškoćama, Bildt je odgovorio 'da su državne potpore postojećim strukturama najbolji način za rasipanje novca poreznih obveznika'.  

Pri tome je spomenuo da je Švedska izvukla pouke jer je godinama potpomagala svoja brodogradilišta i uzalud potrošila golemi novac. Kada se od toga odustalo, umjesto brodogradilišta došli su inovativni programi koji danas zapošljavaju više ljudi nego nekad brodogradilišta, rekao je Bildt. Sarkozyjev posjet je otkazan u utorak, dan nakon objavljivanja intervjua. 

'Nicolas Sarkozy otkazao je posjet Švedskoj zbog Bildtova intervjua', rekao je neimenovani francuski ministar za Le Monde. 

'Predsjednik je želio izbjeći sukob oko Turske i nije htio da se njegov posjet poklopi s europskim izborima. Postoji još puno pitanja koja su jako važna za pripremu sa švedskim predsjedništvom EU-a, a te bi pripreme mogle biti ugrožene tim posjetom', rekao je drugi izvor za Le Monde. 

S druge strane, Le Figaro piše da je razlog za odgodu posjeta skorašnje švedsko predsjedništvo, a ne izbori za Europski parlament. U petak je švedska vlada priopćila da je Sarkozyjev posjet premješten s 2. lipnja na 3. srpnja.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Sarkozy cancels Sweden visit over Turkey