naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pahor: Hrvatska može pristati na razgovor ili 'povući' dokumente

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak 28. svibnja da Hrvatska neće moći nastaviti pristupne pregovore s Europskom unijom ako ne pristane na razgovore o slovenskim zahtjevima da se dopuni prijedlog o graničnoj arbitraži koju je dvjema državama ponudio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, ali da slovensku suzdržanost glede nastavka pregovora može otkloniti i povlačenjem 'prijeporne dokumentacije' koju je poslala u Bruxelles tijekom pristupnih pregovora.  

Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon redovite vladine sjednice rekao da je ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izvijestio vladu o sastanku u srijedu u Bruxellesu s povjerenikom Rehnom i hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem. 

'Sada je jasno da Rehnov prijedlog nije bio ponuđen po načelu uzmi ili ostavi. Za mene je bitno da je Žbogar povjereniku Rehnu na sastanku jasno rekao što očekujemo glede promjena ponuđena prijedloga sporazuma', rekao je Pahor, dodavši da konačan sporazum mora biti takav da uzme u obzir i slovenske državne interese. 

'Problem je sada u tome što je Hrvatska unaprijed odbila pregovore o promjenama teksta jer je izjavila da mogući amandmani za nju nisu prihvatljivi. Ako je hrvatska odluka takva, onda je pred njom opet domaća zadaća koju je sama sebi postavila u listopadu prošle godine', rekao je Pahor. 

Objasnio je da bi odbijanje daljnjih razgovora Hrvatsku vratilo u stanje u kojem je bila u listopadu prošle godine, kad je Slovenija prvi put blokirala većinu pristupnih poglavlja, iznoseći da je u njima Hrvatska u pregovarački proces unijela dokumentaciju koja 'prejudicira' rješenja na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici. 

'Hrvatska je tada to pitanje sama unijela u pristupni proces. Riječ je o prejudiciranju državne granice, a to je za Sloveniju vitalno pitanje i mimo toga nismo mogli i ne možemo', rekao je Pahor, odgovarajući na upit o trenutačnu stanju pregovora s Hrvatskom i Europskom komisijom o rješenju graničnog pitanja i posljedičnoj deblokadi pregovora. 

Pahor je dodao da Hrvatska, odbaci li daljnje pregovore o Rehnovu prijedlogu, može deblokirati pregovore o poglavljima prema kojima je Slovenija suzdržana na taj način da 'povuče' pristupnu dokumentaciju u dijelovima koji se tiču 'prejudiciranja granice'. 

'Ako Hrvatska problem prejudiciranja granice riješi na neki drugi način, a za to ima sve mogućnosti, na primjer tako da povuče prijepornu dokumentaciju, Slovenija neće imati nikakva razloga da blokira njezine pristupne pregovore s Europskom komisijom', rekao je Pahor. 

'Sada je očito na Hrvatskoj da učini ono što treba učiniti. A dok to pitanje ne bude riješeno, Slovenija neće povući svoju suzdržanost prema hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om', zaključio je Pahor. 

Hina